На територията на Софийска област вече има регистрирани случаи на Морбили

2229 преглеждания

РЗИ-Софийска област призовава родителите да направят справка за морбилната ваксина

Съгласно имунизационния календар на Република България, на децата безплатно се поставя задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола след навършване на 13 месечна възраст и реимунизация с такава на  12 годишна възраст.

На територията на Софийска област вече има регистрирани случаи от Морбили. Касае се за деца от 9 месечна до 2 годишна възраст, от ромските квартали на Ихтиман, Самоков и Костенец и са не имунизирани. Това информират от РЗИ-София област.

Здравето и живота на неимунизираните деца, при създалата се ситуация от Морбили в момента, е в опасност. Именно поради тази причина, и с цел ограничаване разпространението на морбилната инфекция, РЗИ-Софийска област призовава родителите на децата от 13 месеца до 18 годишна възраст да се обърнат към общо практикуващите лекари за справка по отношение на морбилната  ваксина, и ако не е приложена по някаква причина, то независимо, че детето е вече на 2, 3, 4, 5 и т. н. години, ваксината срещу Морбили, Паротит и Рубеола може и трябва да се приложи.

На общо практикуващите лекари е осигурена ваксина срещу Морбили, с която да обхващат както подлежащите деца, навършили 13 мес. възраст и тези на 12 години, така и пропуснатите, необхванати по някаква причина от 13 мес. възраст до 18 години.

Ваксината гарантира в 99 %, че имунизираните няма да се разболеят.

Какво представлява заболяването?

Морбили е вирусна инфекция, известна като „дребна шарка“ и е силно заразно инфекциозно заболяване. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-11 дни.

Заразяването става по въздушно-капков път, при кашляне, кихане, при близък и директен контакт с болен от Морбили. Източник на заразата е само човека.

Оплакванията започват най-често с хрема и суха кашлица, висока температура, дразнене на очите и характерен дребно петнист обрив, първо по лицето, който по-късно слиза надолу към шията и тялото.

В хода на протичането на морбилната инфекция и след нея могат да се появят усложнения като Пневмония, Отит, Ларингит, а в някои случаи и много по-тежки, и може да се стигне и до смърт.

Да не оставяме здравето на децата ни на случайността, когато предотвратяването на това тежко заразно заболяване е възможно - има ваксина, призовават от РЗИ-София област.

EspressoNews