Наградиха победителите в областния етап на „Пожарникар на годината“

2105 преглеждания

Кметът на Костинброд с отличие за осигуряване на пожарна безопасност и защита на населението

Малкият салон на НЧ „Иван Вазов-1947“ бе домакин на областния етап в 24 издание на националния конкурс „Пожарникар на годината“. Събитието се проведе на 30 януари 2019 г. съгласно заповед на  директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- София, която е организатор на областните номинации. 

Отличие от областния етап и номинация за националния конкурс „Пожарникар на годината 2018“ получи кметът на община Костинброд Трайко Младенов. Наградата му е за конкретен и съществен принос за осигуряване на пожарна безопасност и защита на населението.

Националният конкурс „Пожарникар на годината“  е една от формите за популяризиране дейността на органите, осъществяващи пожарна безопасност и защита на населението и издигане обществения авторитет на професията. Конкурсът „Пожарникар на годината“ се провежда в два етапа - областен и национален. На събитието в Костинброд присъстваха освен Кметът на община Костинброд, присъстваха и Николай Николов, зам.-областен управител на Софийска област, Старши комисар Николай Спасов, директор на ОДМВР, комисар Тошко Бързилов, началник отдел „Национален оперативен център ГДПБЗН“, комисар Георги Гатев, началник отдел „Интегрирани пожарогасителни и СД, гл. инспектор Костадин Чифлигаров, началник сектор „Доброволни формирования“, Александър Ненов, зам.-кмет на община Костинброд и др.

„Пожарникар на годината“ в подраздел служители на младши изпълнителски длъжности в направление пожарогасителна и спасителна дейност стана младши инспектор Стоян Спасов - старши пожарникар в РСПБЗН-Своге. Наградата му бе връчена от зам.-областния управител Николай Николов. Спасов бе отличен за участието му в предотвратяването на общо 19 произшествия, възникнали на територията на община Своге, както и оказването на помощ на пострадалите в тежката автобусна катастрофа на 25 август в град Своге, при която загинаха 20 души. Младши инспектор Стоян Спасов, заедно с двама негови колеги са на място на инцидента. Благодарение на високия им професионализъм, пожарникарите от РСПБЗН-Своге изваждат всички 19 пострадали и телата на загиналите от катастрофиралия автобус.

За номиниране в категория „Отличени в областния етап на „НК Пожарникар на годината“ за конкретен и съществен принос за осигуряване на пожарна безопасност и защита на населението бяха отличени членовете от Доброволно формирование „Етрополе“ към община Етрополе – Тодор Тодоров, Валентин Тодоров и Боян Ангелов. Те бяха наградени от комисар Георги Гатев. В състава на Доброволното формирование членуват 13 души /алпинисти, пещерняци, свещеник и пенсионери пожарникари/. Отличените мъже са за съвместна спасителна операция по изваждане на бедстващо домашно животно-теле, от дълбока скална пукнатина в трудно проходим горски терен. Спасителната операция продължила цели 7 часа.

EspressoNews