Над 150 жени се възползваха от безплатните прегледи за остеопороза в Драгоман

3211 преглеждания

Симеон Гугутков от „АДРА България“ разказва повече за заболяването и важността от превенция

На 18, 19 и 20 февруари, в Драгоман се проведоха профилактични прегледи за остеопороза, организирани от Община Драгоман и фондация „AДРА България”. В рамките на инициативата, която има за цел ранно диагностициране, превенция и борба с остеопорозата, от безплатните прегледи се възползваха на 150 жени. Симеон Гугутков - мениджър проекти в „АДРА България“ разказва повече за това заболяване и впечатленията си от срещата с жителите на Драгоман.

Д-р Гугутков, моля представете себе си и организацията, която представлявате.

Здравейте. Казвам се Симеон Гугутков и съм мениджър проекти на фондация „АДРА България“. Съвместно с община Драгоман провеждаме ранна диагностика и прегледи на костна плътност с цел диогностициране и превенция на заболяването остеопороза.

„АДРА България“ представлява международната хуманитарна организация за развитие и помощ - Adventist Development and Relief Agency. Нашата организация е социално чувствителна и ние решихме да се пренасочим към проекти, които помагат на хората там, където са. С оглед на това и с помощта на дарители, които осигуриха качествена техника, сме тук в Драгоман, за да помогнем на населението безплатно. Разбира се с помощта и на Общината. 

„АДРА България“ е един от най-големите спонсори и дарители на общински и държавни болници. Разполагаме с две зелени линейки, с които правим и други прегледи.

Как точно се поставя диагнозата „остеопороза“ и какво трябва да знаем за нея?

Остеопорозата е заболяване, което преобладаващо засяга жените. В България най-висок процент от заболяванията са онкологични и сърдечно-съдови. На трето място са костните, в частност остеопорозата, като тенденцията е това заболяване да мине на по-предни позиции. Тук на полеви условия остеопорозата я диагностицираме с нов апарат – остеоденситометър. Това е машина, която измерва костната плътност на петна кост и ultrasound gel.

Ясни ли са причинителите на заболяването? Кои са вредните навици от ежедневието ни, които влияят неготивно на здравето на костите?

Първите причинители са чисто биологични и наследствени. Рискова група са жени след 45 годишна възраст, защото това е момент, когато настъпва менопаузата. Когато яйчниците спрат да произвеждат естроген и организмът, който цял живот си го е получавал, започва да търси начин да си го набави. Обикновено организмът започва до го набавя от депо в костите. Така се получава и остеопорозата. Други причиниа за развитието на това заболяване могат да бъдат хранителния режим или липсата на такъв, както и двигателен режим или неговата липса.

Свикна ли българинът да ходи на профилактични прегледи, осъзна ли важността на превенцията?

Не бих казал. Това е битка, която предстои и на община Драгоман и на нас, и на всички ни. Мисля, че става въпрос за манталитет, финанси и по издигната здравна култура. Това е причина да се борим и стараем прегледите които правим да са безплатни.

След три дни прегледи в град Драгоман какви са вижданията Ви за местните жители и относно честотата на заболяването тук?

Впечатленията ми са добри. Този проект не може да бъде представителна извадка, но това, което ние направихме през тези три дни са прегледи на над 150 жени. Имаше случаи на крайно нуждаещи се от специалист. Вярвам, че с нашия проект, осъзнатост и информираност, помагаме подобряваме качеството на живот и здравето на хората. Жените в Драгоман слушаха с интерес, това, което обяснявах, бяха деликатни и внимателни.

Благодаря на община Драгоман за предоставените условия, за организацията, която беше отлична и за отклика на ръководството. Надявам се, че ще имаме още съвместни дейности и заедно ще бъдем от полза за хората!

EspressoNews