Над 50 хиляди зрелостници се явяват на матура по български език и литература

1466 преглеждания

52 553 ученици се явяват на матура по български език и литература, която започна в 08:00 часа тази сутрин. Два часа по-късно започна и държавното външно оценяване по същия предмет за 60 000 кандидат-гимназисти.  

Изпитните варианти за дванадесетокласниците бяха генерирани рано сутринта в Министерството на образованието и науката. В 09:00 часа бе генериран и вариантът на изпита за седмокласниците – номер 2.

За първи път тази година матурата се провежда в три модула. За първите два от тях зрелостниците имат по 60 минути за отговор. За третия – литературно-интерпретативно съчинение, отреденото време е два астрономически часа.

Общо 13 500 квестори, представители на МОН и множество видеокамери следят за реда на изпитите. За да се избегне евентуално преписване, учениците нямат право да излизат от стаята, докато тече времето за решаване на отделните модули, а само след тяхното приключване. При третия модул, който е по-дълъг, излизането до тоалетна е позволено, след като изминат поне 90 минути от началото.

Темата, по която абитуриентите ще пишат съчинение, ще стане известна след приключването на матурата.

EspressoNews