Над 52 000 зрелостници се явяват на изпит днес

830 преглеждания

Резултатите ще бъдат обявени до 13 юни

Общо 52 650 зрелостници са подали заявления за явяване днес на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12 клас. Изпитът започна в 08:00 ч., а рано тази сутрин бе изтеглен и изпитният вариант, по който ще отговарят зрелостниците. Матура по български език и литература ще има в повече от 670 учебни заведения.

Първият модул е с продължителност един час и представлява тест на въпроси от затворен тип. Във втория модул има и въпроси от отворен тип, а третият - е съчинение. Над кое произведение ще разсъждават зрелостниците все още не е ясно, но е зад компютърно генериран модел под номер 13.

От Министерство на образованието съобщиха, че тази година за първи път в сила ще влязат нови мерки за сигурност. Както всяка година, така и тази в стаите има видеонаблюдение, което ще следи за нарушения по време на матурата.

Резултатите от днешната матура ще бъдат обявени до 13 юни. Миналата година на изпита по български език и литература се падна стихотворението „Вяра” на Никола Вапцаров.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит в 12 клас е на 23 май и отново започва в 8:00 часа. За него заявления за явяване са подали 41 716 зрелостници.

Матурите по желание ще са между 28 май и 31 май. За изпита по желание заявление са подали 888 ученици, а да държат изпит за получаване на Степен на професионална квалификация желаещите са 10 421 ученици. По този начин учениците от професионалните гимназии може да не се явяват на втората задължителна матура в 12 клас.

EspressoNews