Над 75 % от компаниите в България са семейни

1792 преглеждания

Гюнтер Ферхойген:  България доказа себе си като достоен член на ЕС и се е превърна във фактор за целия източноевропейски регион

Над 75% от компаниите в страната може да се характеризират като  семеен бизнес, а фирмите, членове на „Сдружение на фамилния бизнес – България“ генерират годишен оборот от над два милиарда лева. Това заяви президентът на Сдружението, адвокат Стефан Гугушев на специална пресконференция по повод 10-годишнината от учредяването му. На специална пресконференция по повод годишнината, която се проведе на 24-ти ноември в хотел “Sense, г-н Гугушев, който е и управляващ партньор и основател на Адвокатско дружество „Гугушев & Партньори“, подчерта, че фамилният бизнес има значима роля като модел за развитие на икономиката. „Семейният бизнес в страната дава заетост на над 16,2 % от трудоспособното население, както и формира над 12 % от общия икономически оборот, добави той и подчерта, че развитието на семейния бизнес е устойчиво и стабилно. Като основни приоритети в развитието през следващите години, президентът на сдружението посочи по-активната комуникация с правителство и парламент, международните институции в подкрепа на фамилния бизнес модел и икономиката, приемането на нови членове и осигуряване на приемственост между поколенията в бизнеса.

Специално за събитието по покана на Сдружението в България пристигнаха Гюнтер Ферхойген,  съветник на Управителния съвет на Европейския фамилен бизнес /EFB/ и  Карл-Ериван Хауб, президент на Световната организация за фамилен бизнес – FBN (Family Business Network – International).

България доказа себе си като достоен член на Европейския съюз и се превърна във важен фактор за целия източно европейски регион, подчерта г-н Ферхойген, който, като еврокомисар и заместник председател на ЕК в периода 2004-2010 г. има значима роля в процеса по приемане и интеграция на страната ни в ЕС. Той изрази положителната си оценка за развитието на България за 10-те години членство в Европейския съюз и независимо от трудностите, оправдава очакванията и постига забележими резултати по отношение на финансова и макроикономическа стабилност, социални програми, обществена и културна сфера.

Карл-Ериван Хауб, който е пето поколение представител на семеен бизнес и управлява компания с над 70 000 заети и милиардни обороти, каза, че за 28-те години от своето създаване в международната организация на фамилния бизнес се развива устойчиво и обхваща около 13 000 фирми от повече от 60 страни от Северна Америка, Южна Америка, Евопа и Европейския съюз, Близкия Изток, Китай, Индия и др. Той подчерта, че мотото на организацията е просто: „Ние не измерваме живота си и не мислим в дялове, а мислим за бъдещите поколения.“.  Според него точно това прави организацията толкова устойчива, както за собствениците на фамилен бизнес, така и за служителите, обществото и околната среда.

Адвокат Виктор Гугушев, президент на „Некст Джен“,  представи дейността на младежката академия и очерта най-голямото предизвикателство пред организацията - да създаде среда и да подготви следващото поколение управленци, които да поемат и развият успешно създадения от техните предшественици бизнес. Той каза още, че да бъдеш млад човек в 21-ви век не е лесна задача – изисква усилия, концентрация и амбиция.

„Сдружение на фамилния бизнес – България“ е неправителствена организация, създадена през 2007 г. Понастоящем в него членуват 64 български семейства, заедно с техните фамилни компании от различни сектори на икономиката, сред които високи технологии, туризъм и хотелиерство, строителство и търговия с недвижими имоти, земеделие и др. Компаниите осигуряват заетост за над 25 000 човека в страната. Българските членове в Сдружението имат общо годишен оборот от над два милиарда лева.

Сдружението е пълноправен член на Международната мрежа на фамилния бизнес /FBN International/, която действа от 1989 г. В нея членуват над 4000 компании от около 60 страни, както и Организацията на Европейския Фамилен Бизнес /European Family Business – EFB /. Сред членове на Сдружението по света са известни фамилии като сем. Хайнекен, сем. Сваровски, сем. Берета, сем. Рокфелер, сем. Шопард и т.н.

Източник: FBN България