Най-странните новогодишни традиции по света

2573 преглеждания

Различните народи имат свои традиции за всеки празник. В някои страни обаче за Нова година има изключително странни обичаи.

Ядене на грозде, хвърляне на пари, горене на снимки, носене на шарено бельо и чупене на чинии са само част от необичайните новогодишни традиции.

Ето и едни от  най-невероятните новогодишни традиции от различните точки на земното кълбо:

В Аржентина, в навечерието на Нова година, хората имат традицията да носят бельо с жълто, розово или бяло Те вярват, че всеки от цветовете ще им донесе определен късмет. Розовото бельо се води, че  привлеча любовта за следващата година. Бялото - година изпълнена с мир и хармония, а жълтото бельо привлеча успех и пари към този, който го носи.

В Аржентина се вярва още, че точно в 00:00 на Нова година трябва да направят стъпка напред с десния си крак, за по – успешна година, да върви по-леко и да е изпълнена с щастие и късмет.

 

В Бразилия на Нова година се носят бели дрехи. Вярва се, че белият цвят ще прокудят злите духове. През първата седмица от новата година хората прескачат по една вълна всеки ден за късмет.

Също така се носят дарове на богинята на водата - Йеманджа. Според поверията тя най-много обича цветя. Затова бразилците хвърлят цветя в морето и  ако ги върне, значи не ги е харесала. 

 

В Дания през годината се пазят всички неизползвани чинии до 31 декември, когато хората там ги хвърлят по вратите на близките си.

Другата традиция е скачането, най-често от столове, за да се навлезе в новата година буквално с висок скок.

 

В Испания с дванайсетте удара на камбаните в полунощ се изяждат и 12 гроздови зърна, по едно за всеки удар. Прави се за късмет, а в някои региони на страната се смята, че традицията гони вещиците и злите духове.

 

В Еквадор е характерно да се правят плашила или просто кукли, които се пълни с хартия и се изгарят. Вярва се, че това носи късмет. Освен това за да се посрещнат новата година, в Еквадор горят и снимки от предишната година.

 

В Перу всяка година на 31 декември се организира фестивала "Таканакуй", по време на който хората се бият, за да изчистят отношенията си и да започнат новата година на чисто.

 

В Швейцария хората отбелязват празника, хвърляйки топка сладолед на пода.

 

В Пуерто Рико хората изхвърлят кофи с вода през балконите си, за да изгонят злите духове и да започнат новата година на чисто.

 

В Колумбия има традиция хората да обикалят домовете си с празен куфар, за да бъде новата им година изпълнена с пътешествия.

И тук съществува поверието за цветно бельо. Ако по време на новогодишната вечер носите жълто бельо ще имате богатство и просперитет.

 

Във Финландия вместо хартиени късмети, хората там изсипват разтопен метал в студена вода. Получените форми са тяхните късметите. Кръглата форма е на пари, а корабът- пътешествия.

Традицията идва от древна Гърция, но днес се практикува от северните народи. Там по магазините се продава метал във формата на конска подкова, който се топи на ниска температура.

 

В 12 часа хората в Гватемала взимат 12 пенита, излизат от дома си и като застанат с гръб към улицата ги хвърлят зад себе си.

 

Във Филипините обичай е  всички лампи по домовете да се оставят включени, за да се прогонят злите сили и духове.

Също така там на Нова година хората носят и дрехи на точки, защото вярват, че това ще им донесе богатство и просперитет.

 

В Русия се пише на листче желание, след което се изгаря, пуска се в чаша със шампанско и се изпива преди 00:00 през нощта.

 

В полунощ в Турция всеки отключва входната си врата и поръсва сол, което символизира благосъстояние. Хората, които имат магазини, правят същото, но с парченца нар.

Турция е още една страна, в която има новогодишна традиция, свързана с бельо. Там обаче то е червено и се продава в повечето пазари и магазини.

 

В Шотландия първия гостенин след полунощ, трябва да донесе подарък като вино, уиски, сол, хляб, паричка или въглен, което е  символ на пари, късмет, щастие, топлина или добро настроение на семейството. Вярва се, че носи късмет, ако първият гостенин е тъмнокос. Русокосите и червенокосите пък носят лош късмет на дома.

Хората в Тайланд хвърлят кофи с вода един върху друг и размазват талк по телата си.