Народно читалище „Христо Ботев“ гр. Божурище

1560 преглеждания

Душата на нашия град

Читалището в град Божурище е извор на светлина, патриотизъм, емоции и веселие. То е пряко свързано с развиващата се кулурна дейност, комуникация и знания и така допринася за приобщаването на различните възрасти на населението. Съхранявайки духа от миналото, читалището се превръща в пазител на българския манталитет и на многогодишните събития и личности, съдействали за развитието на нашето китно градче.

Народно читалище „Христо Ботев ” е основано през есента на 1934 г. от прогресивни и с патриотичен дух хора. Основателите Георги Апостолов, Димитър Петров, Георги Шопов, Първан Пазов, Кръстан Стоичков и други, подтиквани от общата си цел, са отделяли от личните си средства и време, за да изградят това духовно средище, което да обединява божурчани в името на доброто. То е едно от най-старите институции в град Божурище, в бароков стил. През 2014 г., сградата е изцяло реставрирана по проект „Повишаване на устойчивото социално-икономическо развитие на общините Божурище и Сурдулица“. След реализирането на проекта, макар читалищните дейности да се осъществяват в по-модернизирана среда, сградата е запазила своя дух и не е заличен нито един белег от нейната душевност, защото това не е просто неодушевена постройка, запазила се през годините, а сърцето на нашия град. Читалището развива населението в много области и обогатява нашата култура, създавайки самодейни танцови формации, детски вокални групи, както и езикови, музикални и арт школи. Всички те обединяват хора на различни възрасти, които свързват полезното със забавлението. Малките имат възможността да откриват и развиват своите таланти, да научават важни уроци за живота и да бъдат комуникативни, организирани и по-уверени в себе си. Възрастните, освен че се разтоварват от своето забързано ежедневие, имат огромния шанс да заменят натрупалото се напрежение у тях със смях и забава. Никога не е късно човек да преоткрие себе си, а тези средища спомагат изцяло за това. Те инвестират най-вече в младите, надарени деца, които изявяват желание за реализация в някоя област, което е най-важната инвестиция.  Също така библиотеката, намираща се в сградата на читалището разполага с над 12 хил. книги, разделени в отдели. Стотиците читатели се увеличават с всяка изминала година и посещават книжовното ни средище многократно.

На сцената на читалището са изявявали своите таланти редица поколения, оставяйки само най-доброто от себе си. Тя е била свидетел не само на сълзи от щастие, а също и на плач от разочарование, защото именно на това място човек се учи да бъде перфектен и да показва всичко, което може.  На нея се провеждат заседания, училищни мероприятия, театрални постановки, концерти по случай празници и фестивали, в които вземат участие както читалищните самодейни формации, така и професионални актьори. Читалището организира и благотворителни концерти и базари, давайки възможност на деца да взимат активно участие в тях, като по този начин се дава добър пример на обществото, как да бъдем съпричастни към хората в нужда, и всички се обединяват в една обща кауза.

Читалището е източник, от който се черпят и научават много неща. Аз посещавам читалището години наред, участвайки в танцов ансамбъл за народни танци, и моето мнение е, че това е мястото, което вдъхва кураж, енергия, позитивни емоции и възможност да изявиш своята същност и талант и да натрупаш незабравими спомени. Дори когато си тъжен, потопен в своите проблеми, за миг забравяш за тях и успокоявайки се, успяваш да намериш най-правилното решение. Това ме вдъхнови да разкажа за читалището, което и до днес сплотява божурчани и се е превърнало в храм на традициите и мъдростта. В късните следобедни часове около него ехти детски  смях, а през леко открехнатите светещи прозорци се дочуват различни мелодии и викове на госпожи, които се опитват да укротят палавите мъници. Всичко това провокира у всеки човек най-нежни чувства. Много хора, които са прекарали дори и една малка част от живота си, и са изпитали истинското щастие и тъга на това място, се сещат с носталгия за това време, но и до днес спомена от тези преживявания е оставил дълбок отпечатък в техните сърца.

Читалището ни, заема една от най-важните роли в общината, защото съхранява многовековният български дух, ценности, обичаи и идеали, и служи за опазване на културно-историческите традиции, като ги предава на следващите поколения. То е отражение на животът в нашия град и гражданите са избрали да създадат своят дом тук, привлечени не само от приятната атмосфера и красотата на града, но и от дейностите, предлагани от нашето читалище, които правят по-активни дори и най-малките жители.

Материалът е изготвен от Теодора Георгиева, ученичка в СУ „Летец Христо Топракчиев“, гр. Божурище за ученическия конкурс на EspressoNews "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца