Наситена с разнообразие и пъстрота програма в община Костинброд в навечерието на Великден

1636 преглеждания

С богата програма от мероприятия преминаха дните преди Възкресение Христово в община Костинброд.

Великденска изложба-конкурс в Центъра за обществена подкрепа „Промяна“ предизвика уменията на малки и големи в боядисването на яйца, изработването на празнична декорация и замесването на великденски хлябове.

Изделията бяха подредени в Центъра, под домакинството на неговия директор г-жа Анастасия Попова. Специални гости на изложбата бяха заместник-кметът на община Костинброд – г-жа Габриела Георгиева, д-р Атанас Тенев – председател на Общинския съвет, г-жа Анна Ананиева – директор на Център за социална рехабилитация и интеграция, г-жа Светослава Иванова – директор на Дневен център за работа с деца на улицата и други.

Децата от Център за обществена подкрепа “Промяна” поздравиха своите гости с великденски стихове, с които дадоха старт на събитието.

В изложбата-конкурс участваха: детската градина “Пролет”, ОДЗ “Радост”, Център за обществена подкрепа “Промяна”, Дневен център за работа с деца на улицата, Център за социална рехабилитация и интеграция, Професионална гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство “Св. Георги Победоносец” и други. Показани бяха изящни яйца, украсени както с традиционен рисунък, така и по съвременни технологии, като са използвани разнообразни теми, цветове и материали.

Празничните изделия бяха оценявани от жури в състав Илия Ангелов, шеф Юлия Панджерова, Веселина Евтимова и Ивета Иванова-Димитрова.

В категория „Най-вкусен козунак” първото място спечели ученичката от СОУ “Д-р Петър Берон”-гр. Костинброд – Виктория Гогова. В категория „Най-красиво боядисано яйце” лауреат бе ОДЗ “Радост”. Оценителите присъдиха първо място за най-красива ръчно изработена украса на Център за социална рехабилитация и интеграция.

Великденска работилница „Писано яйце“ пък се проведе на Велики четвъртък в малкия салон на НЧ “Иван Вазов – 1947” – гр. Костинброд, с която местните спазиха традицията да боядисат яйцата за празника.

В работилницата се включиха деца от Дневен център за работа с деца на улицата, от Център за обществена подкрепа “Промяна”, детска градина “Пролет”, детска градина “Радост”,  I ОУ “Васил Левски” гр. Костинброд и други. С различни техники за рисуване и начини на боядисване бяха обагрени десетки яйца.

Г-жа Русанка Колева поздрави участващите в работилницата деца и им пожела да развихрят въображението си и да нашарят най-красивите великденски яйца. С поздрав към децата се обърна и кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, който им пожела здраве, благополучие и светли Великденски празници.

Талантливите деца изписаха красиви великденски яйца, като спазиха обичая първото да е червено.

Целта на работилницата бе, освен да се възпроизведе обичая на боядисването на яйца, и да бъдат обогатени познанията на децата за християнския празник.

С пищен спектакъл зарадваха жителите и гостите на Костинброд и самодейците от общината. Във Великденския концерт на НЧ „Иван Вазов- 1947”, съвместно с НЧ“Св.Св.Кирил и Методий- 1980“ и НЧ “Заря- 1914“ се включиха всички местни самодейни колективи, които развиват дейности към читалищата.

Публиката се наслади на изпълненията на: Детска балетна школа „Фейри денс” с ръководител Стефан Илиев; Танцов състав „Зорница” с ръководител Димитър Благоев; Вокална група „Танго” с ръководител Светла Тодорова при НЧ „Иван Вазов – 1947”; Детски танцов състав „Ритъмчета” с ръководител Евелина Димитрова; Танцов състав „Ритми” и Танцова формация „Ритми” с ръководител Веселин Маргаритов при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1890” ; Емил Пепелярски с ръководител Екатерина Михайлова, дует Антанида Иванова и Гергана Гатева с ръководител Антанида Иванова и Клуб за народни танци „Зора” с ръководител Калина Зашева при НЧ „Заря – 1914”. Дамите от Пенсионерски клуб „Люляк“ зарадваха публиката с изпълненията на „На път”, „С шепот на море” и „Стани Стано”. Последва скечът „Без късмет” по разказа на Чудомир в изпълнение на Стефан Милков, който изпълни залата със смях.

Много приятни емоции, усмивки и аплодисменти заслужи трудът на самодейците от местните читалища, който бе представен на концерта в НЧ „Иван Вазов-1947“.  

Специални гости бяха инж. Габриела Георгиева и г-жа Теодора Гогова- заместник-кметове на община Костинброд.

Концертът изпълни залата на НЧ“Иван Вазов-1947“ с усмивки, радост и аплодисменти.

EspressoNews