Нашият дом сме ние!

1572 преглеждания

Моят дом е там, където няма рамка за мечтите

Какво е домът за нас? Всеки човек има своето кътче на тази планета. Моят дом е там, където аз се чувствам уютно, защитено и спокойно, без да бъда притесняван от някого. Моето кътче е мястото, което ме дава усещане за сигурност, топлина и ми позволява да се докосвам до естественото, до природното, защото истинското усещане за дом се диктува от сърцето.

Моят дом е там, където няма рамка на духовните мечти, там където е възможен полетът, там, където съм отраснал – в лононто на Врачанския Балкан. Моят дом е там, където се чувствам в хармония със себе си и с Вселената. Това място е водопадът ,,Скакля” . Там аз усещам уюта и красотата на майката природа. Там аз постигам покой, мога да освободя моето въображение и  да пусна птичката на моите мечти.  В този духовен универсум аз мога да помисля само себе си.

За мен има два пътя, които водят до моя свят. Единият е този, който е пътеводителят към моето място, което е само мое - моя Космос, моя всемир. Този път е най-хубавият в живота ми и нищо не може да го замени. И за другите хора пътищата към любимите им места са незаменими, защото тези пътища ни карат да се чувстваме добре и защитено. Вторият е този, който ме води при моите приятели и близки, защото в тяхната компания чувствам, че съм защитен.

Още от Античността домът е мястото, където се чувстваме уютно и защитено. То е сакрално огнище, което създава първия усет за сигурност и топлина. То е символ на устойчивост, то е образ, който не може да бъде променен от времето. Това е мястото, което ражда първите приятелства, които са истински и вечни. Пътят към дома е незаменим. Той никога няма да омръзне и винаги ни води към ,,вкъщи”.

Пътят към дома има две следи - емоционална и разумна. Емоционална, защото там ние запаметяваме и си спомняме прекрасните спомени с нашите приятели и близки хора. Пътят е разумен, защото дава житейска позиция и опит в днешния социален живот.

Още от Античността големите творци и философи ни показват, че домът е най – свидното нещо в нашия живот. Великият български автор Иван Вазов показва дома като свещен и също така, че нашата природа е дом. Това едва ли е случайно…

Пътищата към нашия дом са тези, които ни водят към мястото,което ни прави защитени. Никога не трябва да забравяме, че нашият дом е там, където най – силно го усеща нашето сърце. Нашият дом сме ние!

Материалът е изготвен от Виктор-Кристиян Василев, ученик в ПЕГ „Йоан Екзарх”, гр. Враца, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019  Пътят към дома“: Община Враца