Не дръжте климатика на много ниска температура в жегите, съветва държавният здравен инспектор

1526 преглеждания

Преките слънчеви лъчи имат допълнителен негативен принос при екстремно високи температури. Смяната на топла със студена среда още повече засилва този стрес. Това заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на БНТ.

Д-р Кунчев препоръча климатиците в помещенията да не се настройват на температура с разлика по-голяма от 8-10-12 градуса спрямо тази навън. Той призова хората със здравословни проблеми да се въздържат от излизане поне до 17:30 ч.

Държавният здравен инспектор направи и прогноза, че към края на септември и през октомври се очакват затруднения със завишен брой на заразени с хепатит А. Кунчев обясни, че рискът от заразяването е сега, но заболяването има инкубационен период и се установява на по-късен етап.

По думите на експерта, хората могат да се предпазят от зарази в горещите летни месеци като поддържат добра лична хигиена и консумират по-малко млечни, яйчни храни и месо, които са били съхранявани в неподходящи условия или при високи температури, като обърна особено внимание на различните видове сосове на майонезена или млечна основа, в заведенията за бързо хранене, които се развалят изключително бързо при температури над 30 градуса.   

EspressoNews