Не сключвайте сделки между юридически лица, съветват експерти

1163 преглеждания

Остава блокиран достъпът до Търговския регистър на България

Остава блокиран Tърговският регистър на България. Технически проблем спря достъпа до платформата на Агенцията по вписванията миналия четвъртък и от тогава експерти и ИТ-специалисти прилагат авариен план за отстраняването на проблема. Министърът на правосъдието сезира Прокуратурата, МВР и ДАНС за случая.

Към момента е невъзможно да бъдат извършени справки за актуалното състояние на фирмите, както и да бъдат вписвани промени в търговски дружества и юридически лица, което засяга хиляди фирми у нас.

От Агенцията по вписванията не дадоха яснота какъв точно е техническият проблем, но предположиха, че в сряда ще могат да бъдат извършвани справки за актуалното състояние. От ведомството също така гарантираха, че не съществува възможност за злоупотреба с данните за времето, в което няма достъп до регистрите.

Това е първото толкова дълго прекъсване за всички години, в които действа регистърът, въпреки че проблеми са възниквали и друг път.

Експерти съветват от ефира на btv да не се сключват сделки между юридически лица за времето, в което Търговският регистър е извън строя. Те определят ситуацията като лош сигнал към чуждестранните инвеститори за икономическата среда в България и остават скептични, че някой ще може да осъди държавата за пропуснати ползи. Надеждата е слуховете за хакерска атака да не се окажат верни.

EspressoNews