Нека пазим спомена и почитаме паметта на героите на България

1593 преглеждания

Нека пазим спомена и почитаме паметта на героите на България

Националният празник в община Божурище - история и съвремие. Разказва Йоанна-Виктория Лозанова ученичка в 11 клас от СУ„ Летец Христо Топракчиев“, участник в Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

Днес, 3 март отбелязваме 140 години от подписването на Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, който  увенчава с успех няколковековния стремеж на българина към свободата. Може би това е един от най-светлите празници, честван в цялата страна включително и в общините на запад от София.

По традиция, датираща от 1991 г., когато официално празникът е приет за национален, в цялата страна се провеждат редица мероприятия, посветени на Освобождението на България. Преди началото на 20 век няма сведения за чествания на празника в община Божурище. Според кмета на село Пролеша Бойка Асенова „причината е, че в малките населени места, каквото е било и Божурище, след Освобождението не е имало кой да отрази за поколенията случващото се. “ В годините на Балканската и двете световни войни, благодарение на запазени  снимки, става ясно, че в повечето случаи 3-ти Март е отбелязван по време на служба от божурчани, заради тогавашното летище.

В настоящето десетки жители и гости на община  Божурище присъстваха на предпразничния концерт по случай Освобождението на България, съчетан с още два празника – „Баба Марта“ и „Деня на самодееца“. Той се проведе в сградата на Народно читалище „ Христо Ботев 1934г.“ на 1 март от 18:30 часа. Концертът започна с приветствени думи от организаторите на събитието от Народно читалище „ Христо Ботев 1934г.“  и официалните гости, от които заместник-кметът на град Божурище - Владислава Симеонова, която благодари на хората „нагърбили се с не леката задача да съхраняват и да предават българщината на идните поколения“. В празненството взеха участие много фолклорни и местни самодейни колективи

На самия празник тържества имаше и в околните села на община Божурище.

В село Пожарево инициативен комитет  „Ферма Слънце Пожарево", майки и деца от "Слънчева градина" и НЧ "Васил Левски 2012" почетоха паметта на загиналите герои за Освобождението на България на центъра на село Пожарево.

В село Пролеша НЧ„ Светлина 1914г.“ организира тържество по случай Националният празник, което се превърна в урок по родолюбие и патриотизъм. Жителите положиха цветя пред паметника на загиналите в Оттечествената и Първата световна война и закачиха българското знаме. Скромната колекция от етнографски принадлежности беше изложена за посетители. Празникът мина под надслова:

„Няма бъдеще без минало. Нека пазим спомена и почитаме паметта на героите на България!“ Не само на 3-ти Март.

Материалът е изготвен от Йоанна-Виктория Лозанова ученик в 11 клас, в СУ„ Летец Христо Топракчиев“ град Божурище, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

Снимка  1 - Група военни лекари и кавалерийски офицери на разходка до летище Божурище, пред самолет Юнкерс А-20 “Кума Лиса” Junkers A-20, 3март 1938 г.“

Снимка 2 - Концерт по случай Освобождението на България, съчетан с още два празника – „Баба Марта“ и „Деня на самодееца“. 1 март 2018г.

Снимка 3 – Паметникът посветен на падналите във войните от село Пролеша

Източници на информация и снимки: Кметство Пролеша, НЧ„ Светлина 1914г.“, „Изгубената България“

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.