Николина Ангелкова : „Ще подкрепим община Сливница за включването на Първия войнишки паметник в списъка на 100-те национални туристически обекта“

1601 преглеждания

Министърът на туризма Николина Ангелкова посети община Сливница днес, по покана на кмета на общината Васко Стоилков.  

Г-н Стоилков представи г-жа Ангелкова като най- харесвания и успешен министър на туризма до момента. Той заяви, че откакто тя е на тази позиция има сериозен ръст на туристи в България и всички чуждестранни организации, свързани с туризма гледат с по- добро око на България , като туристическа дестинация. 

От своя страна министър Ангелкова похвали подхода за развиване на туризма в общината и привличане на туристи, чрез организирането на  различни културни и спортни мероприятия.  Тя открои специфичните предимства на региона като интересно място за туризъм, свързани с близостта на Сливница до София, археологическите находки по трасето на римския път Виа Диагоналис, който е свързвал европейските и малоазийските провинции на империята и паметните събития от Сръбско-българската война. Съчетанието на тези дадености с хубавата природа, добрата храна и специфичната народна култура дават сериозен потенциал за привличането на туристи в Сливница, особено за ежедневни екскурзии и такива с една-две нощувки.

„Сливница е много близо до София и са нужни подобни притегателни обекти, за да могат повече хора да изберат общината за своята почивка или еднодневна екскурзия“, подчерта и  Николина Ангелкова. През последните години тук са открити и множество къщи за гости, а общината организира редица фестивали и прояви, които също привличат стотици посетители. „За да подпомогнем тези ваши усилия, разработваме и онлайн регистър на фестивалите, с който да популяризираме местните инициативи“, допълни министърът на туризма.

Г-жа Ангелкова представи информация от Националния статистически институт, според която в периода януари-август 2016 г. в местата за настаняване с 10 и повече легла в Софийска област са пренощували общо 189 хил. туристи, което е 13% ръст спрямо същия период на 2015 г. За същия период са реализирани общо над 526 хил. нощувки, което е 15% ръст. Приходите от тези нощувки са за общо 19,7 млн. лв. – 21% повече.

„Ще подкрепим община Сливница за включването на Първия войнишки паметник, който се намира на нейна територия, да бъде върнат в списъка на 100-те национални туристически обекта“, заяви Николина Ангелкова по време на дискусията. Паметникът, който се намира в село Алдомировци е първия монумент създаден, за да се отдаде почит на българските войници. Той е построен по инициатива на командира 7-ми Преславски пехотен полк, капитан Диков. Намира се в местността Мрамор, където на днешната дата през 1885 г. се провеждат първите позиционни сражения във войната. Българските войници посрещат сръбската армия на изградените с помощта на италински работници от железопътната линия, Разградски и Преславски редут, където сърбите търпят и първото си поражение. Паметникът е открит на 7-ми ноември 1891 г. в присъствието на княз Фердинанд, като в него са положени тленните останки на загиналите по време на сраженията подпоручик Папапнчев и подпоручик Корчев. Първият войнишки паметник е бил вече част от 100-те туристически обекта, но е изваден от тях. Сега ръководството на общината настоява и е създало всички необходими условия за туристите и е подела инициатива за връщането му в престижния списък, с което ще се засили и туристическия поток към това значимо място от българската история.

Г-жа Ангелкова бе изключително отзивчива и изслуша и  от говори на всички въпроси, които й бяха зададени от присъстващите представители на местния туристически бранш, у ченици от 11 и 12 клас от профилираните паралелки по туризъм в СУ “Св. Св. Кирил и Методий“ град Сливница и граждани.

Въпросът, който най- много развълнува присъстващите бе относно лицензите за домашна ракия и домашно приготвени храни . Бе направена съпоставка между броя туристи, посещаващи съседните общини в Сърбия, който е много по-голям от тези, които идват в Сливница и района. Предпочитането на Сърбия се дължи на факта, че там свободно се предлагат и консумират  домашни приготвени продукти, докато в България акциза за един литър ракия е в размер на четири лева.

Министърът на туризма обясни, че заедно с министъра на земеделието и храните са подели такава инициатива за стимулиране на местното производство  и разработват вариант да бъдат създадени специални места, където да се продават  домашно произведени храни и напитки на по-различен акцизен режим от общия. Преди четири месеца е подписано споразумение за насърчаване на  родното производство.

 

Десислава Василева