Никулден е!

1646 преглеждания

Над 200 хиляди празнуват имен ден

Почитаме Св. Николай Мирликийски Чудотворец. На 6 декември празнуват над 200 000 българи с името на светеца, като на Никулден празнуват още рибарите и банкерите.

Свети Николай е архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия). Той е починал на 6 декември 342 г.

Днес мощите му се пазят в италианския град Бари в базилика, построена в негова чест. Пренесени са там по времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.), а допреди това са се пазели в гр. Мира.

Св. Николай Мирликийски е сред най-почитаните светци у нас. В молитвите той е наричан защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието.

Свети Николай е почитан като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Никулден е времето, в което много православни християни приемат своето причастие, тъй като празникът попада във времето на Рождественския пост.

На трапезата за днешния ден се приготвят рибни ястия, които носят в храма и се освещават. Вярванията повеляват рибата да се приготви с люспи. Голата риба навява асоциации с бедност и тегоби. Избира се най-вече шаран, защото той бил слуга на светеца.

Ако люспите на рибата се почистват, те не трябва да падат на земята или да се настъпват, за да не сполети лошо този, който ги е настъпил. Костите на рибата се събират и изгарят, след което се закопават в земята или се пускат в реката или морето, за да се запази и увеличи плодородието и благополучието на семейството.

По традиция се готви рибник  - шаран, пълнен в тесто, както и обреден хляб. Във всяка къща трябва да са по два, защото една част се раздава на съседите, но по-голямата част е за семейството. Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над масата. Трапезата не се прибира през целия ден.

На никулденската трапеза присъстват още постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул, жито.

Имен ден празнуват хората с имена Николай, Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния, Ница, и др.

Честит празник!

Снимка: pravoslavieto.com

EspressoNews