Нови моменти и 3000 деца, върнати обратно в училище в началото на учебната година

1249 преглеждания

Министърът на образованието присъства на тържество във Враца

Днес ние повече отвсякога вярваме, че бъдещето на страната, на обществото ни, зависи от образованието, зависи от учителите, от техните всекидневни усилия, зависи от родителите. С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави учениците, родителите и учителите на 15 септември в Основно училище „Никола Вапцаров“ в оряховското село Селановци.

Министър Вълчев пожела на учениците да запазят вярата, че образованието е това, което ще им даде възможност да постигнат мечтите си. Той специално подчерта и колко важна е всеотдайността на учителите и определи тяхната работа като „безценна за обществото“. В приветствието си министърът постави акцент върху доброто сътрудничество с родителите, които трябва да изграждат увереността на децата в силата и необходимостта от образованието. Всички училища са важни и всички деца имат право на  качествено образование, изтъкна министър Вълчев и допълни, че основен партньор на Министерството на образованието и науката и на училищата са общините и благодари за тяхното съдействие и подкрепа.

С редица новости започва учебнатa 2017/2018 година, припомни пред медии министърът след тържеството.

От тази година в началният етап на образование няма да има цифрови оценки и бележникът няма да е задължителен, а всяко училище ще решава само как да означи постижението на учениците.

Заради промените в Закона за предучилищното и училищното образование, се налагат и още промени. Една от тях е новата образователна структура, допълни министърът и припомни, че гимназиалният етап вече има два подетапа, както и че има профилирана и професионална подготовка.

Основните училища ще бъдат до седми, а не до осми клас. Въвеждат се защитени детски градини, както и стандарти в приобщаващото образование, които по думите на Вълчев, ще облекчат административно учителите. Отново в учебната 2017/2018 за пръв път ще има и обединени и иновативни училища.

Над 2400 училища в страната удариха първите звънци днес и посрещнаха 750 000 ученици, от които 70 000 са първокласниците. За напредъка им ще работят 90 000 български учители , стана ясно още на първия учебен ден.

Междувременно от МОН обявиха междинните данни от работата на екипите за обхват на деца и ученици в образователната система. Вече са обходени 20 820 адреса на деца и ученици, които са отпаднали от училище. Над 3000 са тези, които са записали обратно в системата. Родителите на по-малка част от децата са решили да предприемат тази стъпка в следствие на информационната кампания по механизма. Останалите са взели решението след посещение на екип.

Най-често децата не са откривани на съответния адрес поради миграция на родителите, свързана основно със сезонна или постоянна работа в чужбина. Има деца и ученици, които са насочени към социални услуги, идентифицирани са и деца в риск, които са насочени към инспекторатите на детска педагогическа стая и местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица. По време на посещенията са установени и деца без единен граждански номер. След като бъдат регистрирани, те ще бъдат насочени към социални услуги. За тези, които са във възраст за детска градина, ще бъдат отпуснати семейни помощи, които ще се използват за директно плащане на такса в детска градина.

Данните се променят динамично, работата по места продължава активно и през следващите дни, информират от министерството.

EspressoNews