Няма да има закрила за отговорните за катастрофата край Своге, закани се премиерът

985 преглеждания

Създават нова държавна структура по пътна безопасност

Няма да има нито пощада, нито закрила към никого. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод трагедията край Своге, отнела 17 живота, на първото правителствено заседание след инцидента.

По думите на премиера, всяко длъжностно лице, което е подписвало документи, свързани с ремонта на злополучния участък от Искърското дефиле, носи отговорност за работата си, и ако не я е свършило, ще бъде подведено под съдебна отговорност.  

Борисов призова и опозицията да прояви търпение докато тече разследването. Той уточни, че е въпрос на дни да приключат назначените експертизи и проверки на прокуратурата и следствието. „До там, докъдето е вината, до там ще се носи и отговорността“, закани се премиерът.

На свой ред, по-рано днес социалният министър Бисер Петков информира, че на семействата на пострадалите ще бъдат отпуснати еднократни помощи в размер на 375 лв. – максималната, предвидена от закона сума. Близките на жертвите няма да има нужда да се редят на опашки за тези средства. Те ще бъдат посетени от служители на Агенцията за социално подпомагане в домовете им, уточни още министър Петков.

След края на правителственото заседание стана ясно, че държавата предприема и още мерки след катастрофата. Всички служби, които имат отношение към пътната безопасност, ще бъдат обединени в едно звено. За това информира вицепремиерът Томислав Дончев.

Става дума за МВР, Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие, Агенция „Пътна инфраструктура” и други ведомства, включително и Министерството на образованието. КАТ ще остане в МВР, уточни Дончев.

Така според вицепремиера ще се носи пряка отговорност за безопасността на пътя. Детайлите за новата структура предстои да бъдат обсъдени, като работата по създаването й започва веднага. Основна функция на ведомството ще бъде да упражнява контрол върху останалите служби, затова трябва да не е под шапката на министерство, а максимално близо до Министерския съвет. Дали звеното ще бъде държавна агенция или комисия – тепърва ще се решава.