Няма да можете да ползвате данъчни облекчения, ако имате неплатени задължения към държавата

1286 преглеждания

Няма да можете да ползвате данъчни облекчения, ако имате неплатени задължения към държавата

Физическите лица няма да могат да ползват данъчни облекчения, ако имат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация. Това информират от Националната агенция по приходите и обясняват, че условието е част от промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Условието се отнася за всички данъчни облекчения по реда на ЗДДФЛ, сред които: данъчни облекчения за лица с намалена работоспособност, за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане, за осигурителен стаж при пенсиониране, за дарения, за млади семейства, за деца и деца с увреждания, както и за извършени безкасови плащания.

Във връзка с разпоредбата, всеки, който подава данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, трябва да проверява данъчно-осигурителната си сметка в НАП. Това се извършва най-лесно с ползване на персонален идентификационен код (ПИК) или на място в офис на НАП.

При наличие на публични задължения е необходимо те да бъдат заплатени преди подаване на годишната данъчна декларация, за да могат лицата да  ползват данъчните облекчения.

Информация за деклариране и плащане на данъците, може да бъде получена от информационния център на НАП на телефон 0700 18 700, на цената на един градски разговор.

EspressoNews