Няма да се извършва добив на подземни богатства от находището „Маломир“

2146 преглеждания

Министърът на енергетиката отказа да разреши изпълнението на инвестиционно предложение

Не може да се извършва добив на подземни богатства от находището „Маломир“ в землището на село Цацаровци, община Драгоман.

Това става ясно от писмо на министъра на енергетиката Теменужка Петкова до Общинска администрация-Драгоман. Кореспонденцията между двете ведомства е по повод инвестиционното предложение от фирма „Калцит“ ЕООД за „Добив на подземни богатства- индустриални минерали – варовици от находище „Миломир", в землището на с. Цацаровци – община Драгоман, София-област".

Местната власт, в лицето на Общинска администрация-Драгоман и ОбС-Драгоман, упражнявайки своите права и в защита на интересите на гражданите, изрази категоричната си позиция „Против“ изпълнението на инвестиционното предложение, в процедурите по неговото съгласуване. Потвърждение на навременната реакция и в защита на тяхното становището е писмото на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Припомняме, че инвестиционното предложение предвиждаше разработване на кариера за добив на индустриални минерали-варовици със средна годишна производителност 106 618 м3 и тяхната преработка на място в мобилна трошачно-сортировъчна инсталация (тси). Предвиждаше се още находището да се разработва за период от 35 години, а през този период да бъдат добити 3 731 618 m3 плътна скална маса, само върху площта на запасите от бл. 1.

EspressoNews