Областният управител с приветствие в навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянска писменост – 24 май

1420 преглеждания

Поздравителен адрес от Областния управител инж. София Торолова беше публикуван на интернет страницата на Областната администрация по случай Деня на българската просвета и култура и славянска писменост - 24 май.

Ето и текстът на приветствието към жителите и гостите на Софийска област, учители, директори и педагогически специалисти, дейци на образованието, просветата и културата, читалищни деятели и ученици от Софийска област, което отправя инж. Торолова:   

Приемете сърдечните ми поздравления по повод най-духовния, обединяващ и светъл български празник 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Днешният ден е символ на проглеждането на българите, на осъзнаването на будната общественост и дейната интелигенция на нашата Родина. Днес празнуваме най-голямото богатство на нашият народ. Празнуваме завет, спояващ душите, самосъзнанието и себеопределянето ни. Празнуваме най-българското историческо и национално наследство, заради което нашите сърца туптят еднакво гордо, че Светите братя Кирил и Методий ни направиха богати, като ни завещаха Глаголицата, че ни обединиха безусловно и завинаги.

24 май е онзи специален ден, в който стоим пред света най-горди, изправени и независими. Днес ние отваряме съзнанието си към светлите бъднини и се прекланяме пред Кирил и Методий, пред тяхната отдаденост на каузата за просвещението, която възнагради България и я съхрани през вековете.

Но днес ние почитаме и всички онези българи, които, също като Кирил и Методий, избраха образованието, просветата и културата за своя мисия. Днес благодарим на хората, които ни пробудиха за познанието, научиха ни да търсим, ценим и усвояваме духовното, които съхраняват и предават безмерните богатства на българския фолклор! Прекланяме се с признателност пред нашите учители, културни и читалищни дейци.

Уважаеми дейци на образованието,

Вярвам, че учителството не е професионален избор, а призвание, на което Вие достойно сте отдали живота си. Вярвам също, че любовта Ви към тази високохуманна дейност не е достатъчна, за да има България светли бъднини. Необходими са още любов към Родината, към словото и науката, и най-вече – към децата, които ще поемат бъдещето на Отечеството ни в своите ръце. Всички ние ежедневно виждаме тези качества у Вас. Но виждаме още отговорност, достойнство, упоритост и търпение, с които не спирате да изграждате човеци с будни умове и чувство на синовен дълг към България. Благодарим Ви, че именно заради Вас е още жив химнът на Светите братя „Върви, народе възродени!“ и сърцата ни винаги бият учестено, щом го чуем!

Уважаеми дейци на културата и читалищни деятели,

Приемете моите благодарности за това, че Вие сте хората, които носят колорита на нашата страна и го прославят пред света! Вие показвате безграничността на таланта, неспирно задоволявате духовните ни търсения и ни дарявате с красотата, с която да избягаме от грижите на ежедневието! Продължавайте да възвисявате българщината и да увеличавате културното богатство, с което да продължим да стоим горди и достойни пред света!

Скъпи ученици,

Носете винаги любовта към знанието и чувството, че буквите, сътворени от Кирил и Методий, са най-здравата основа, върху която да градите бъдещето си като успешни граждани на света! И за да бъдете силни и да постигате мечтите си, не спирайте да поемате с жадни очи написаното в книгите и да го усещате дълбоко в сърцата си! Помнете, че езикът е портрет на нашите качества, а знанието и четенето са онази инвестиция, която Вие ще възвърнете многократно през живота си, и с която ще продължите да водите България напред!

 

Честит празник!

 

EspressoNews