Обновената ВиК инфраструктура на ГКПП Калотина бе официално открита

1615 преглеждания

В присъствието на вицепремиер и областен управител

Вицепремиерът Валери Симеонов и Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров откриха разширената и обновена ВиК инфраструктура на ГКПП Калотина. На събитието присъстваха още директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, комисар Светлан Кичиков - директор на ГД „Гранична Полиция“ и г-н Никола Нитов -управител на „ВиК“ ЕООД- София, както и кметът на община Драгоман г-н Андрей Иванов, информират от Областната администрация.

Реконструирани са помпените станции „Нишава“ и „с. Калотина“, водопровод и донапорни резервоари, което ще обезпечи снабдяването с питейна вода и санитарно-битови нужди, както на граничния пункт, така и на населените места в района.  

В обръщението си към присъстващите на събитието вицепремиерът разказа за проблемите с водоснабдяването на граничния пункт и санитарното обезпечаване на служителите на ГКПП Калотина, с които се запознал при служебно посещение в Република Сърбия. Той благодари на всички институции, местната власт и Областния управител, и изрази увереност, че условията, в които работят служителите на пункта, вече ще бъдат на нужното ниво.

На свой ред Областният управител благодари за бързата реакция на ресорните ведомства, ангажирани с ремонта. По думите на г-н Тодоров, реконструкцията ще допринесе Република България да посреща влизащите в страната с по-приветливо лице и ще създаде условия и нормални битово-хигиенни нужди освен за служителите, и за преминаващите през ГКПП Калотина, както подобава на една европейска държава.  

Пред медии г-н Тодоров коментира и позицията си относно реконструкцията на стената на язовир „Бели Искър“, като припомни, че водоемът е публична държавна собственост с предоставени права на управление на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Той е отдаден на концесия от Столична община на „Софийска вода“ АД за срок от 25 години. Въпреки че яз. „Бели Искър“ не е собственост на Областната администрация на Софийска област, г-н Тодоров потвърди готовност да избере проект за укрепване на стената му, но при условие, че бъде получен официално подробен проект, че бъде отпуснато нужното финансиране за строителните дейности, както и щатни бройки за експертен състав, който да се ангажира с дейностите по техническата експлоатация на язовира и съоръженията към него.

EspressoNews