Обсъждат варианти за изграждане на интермодален терминал в индустриалната зона на Божурище

1729 преглеждания

Изграждането на интермодален терминал в Индустриална зона Божурище обсъди кметът на града Георги Димов с министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на транспорта Ивайло Московски, Изпълнителния директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес и зам.-генералния директор на НК „Железопътна инфраструктура“ Христо Алексиев.

Това е поредната среща за бъдещето на транспортната инфраструктура на Божурище, а на нея, освен плановете за изграждане на интермодален терминал, бяха обсъдени и останалите идеи за подобряване на инфраструктурната свързаност и достъп до индустриалната зона. Нарастващият брой на инвеститорите в зоната създава необходимост от изграждането на нови транспортни връзки и подходи, които да обезпечават адекватно големите й територии. Зоната привлича сериозен инвеститорски интерес и за да отговори на очакванията на компаниите, Министерство на икономиката – принципал на оператора на зоната „Национална компания индустриални зони“, инициира разговорите с всички страни, от които зависи това.

Участниците в срещата изтъкнаха, че инфраструктурата е един от най-важните фактори за инвеститорите, когато избират локация за своите проекти. Те очакват бърз и безпрепятствен достъп до основните транспортни коридори, което им позволява да пласират продукцията си в оптимални срокове. На този етап индустриалната зона в Божурище е привлякла 19 компании, като се наблюдава засилен инвеститорски интерес. Разкриването на нови производства и динамичното развитие на проекти обаче поставят сериозни предизвикателства пред съществуващата инфраструктура. 

По време на срещата беше обсъдена възможността за ползването на досегашната ж.п. гара в гр. Божурище, която е част от железопътната връзка между гр. София и гр. Банкя. По думите на изпълнителния директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес, тези проекти са от ключово значение за привличане на инвестиции в Икономическа зона София – Божурище. Изграждането на обществени транспортни връзки ще направят зоната и града по-достъпни, както за местоживеене така и за професионална реализация.

До момента НКИЗ предлага близо 1100 работни места, които осигуряват инвеститорите в Божурище. По-голямата част от тях са за висококвалифицирани технически специалисти, поясни кметът на общината Георги Димов и допълни, че реализирането на проект за интермодален терминал и инфраструктурни подобрения, се очаква интересът към Божурище да нарастне многократно.

EspressoNews