Община Драгоман се включва в Националната кампания „За чиста околна среда-2016“

1448 преглеждания

Подготвени са три проекта за финансиране от ПУДООС: „Изграждане на кът за отдих, в УПИ II-поликлиника, кв.47 по плана на гр.Драгоман“- Проектът представлява облагородяване на околното пространство на поликлиниката в гр.Драгоман. Идеята ни е да подобрим визията на цялото пространство и да го направим приятно, удобно и функционално място за жителите и гостите на общината, както и посетителите на предоставените социални услуги. Необходимостта от  изграждане на кът за отдих именно на това място, има важно значения за гражданите на община Драгоман, поради изключително важното значение на институциите, които се помещават в сградата. Във тази връзка , ще бъдат  поставени на свободната тревна площ пейки, маса за тенис от метална конструкция и беседка за игри през свободното време, пергола с пейки-двойка, и още един комплект маса с пейки.


„Подобряване на средата на живот в с.Цръклевци-оформяне на зона за отдих в УПИ V, кв.19 по плана на с.Цръклевци община Драгоман“- Идеята на този проект е оформянето на площадката с плочки, като една хубава зона за отдих, която да бъде съпътстваща и със зацветяването с различни видове цветя и дървета, ще внесе естетически комфорт за жителите и гостите на с.Цръклевци. Терена ще се почисти, подравни, ще се положат алейни бордюри, които ще оформят кът за отдих с ъглова пергола и занимателен кът, в който ще се постави маса за тенис и детска къщичка за тематични игри.Те ще дадат визуалния завой и ще  оформят границите на мястото за отдих.Ще бъде монтирана ограда, ще се изпълни тротоарна настилка за подход, а вътре в терена ще се оформят (маркират) алеи от тротоарни плочи, които ще се разположат върху земна основа.
„Кът за отдих пред кметство с.Прекръсте”, находящ се в УПИ I, кв.2, по плана на с.Прекръсте, община Драгоман-Проекта предвижда Oбновление, благоустрояване и превръщане на площада пред кметството в прекрасен цветен кът за отмора и наслада. Нужно е да се направи подравняване на терена и оформянето му с плочки като една хубава зона за отдих, която да бъде съпътстваща и със зацветяване, което ще внесе естетически комфорт за жителите и гостите на с.Прекръсте.Пред входа на кметството ще бъде направен плочник.Ще се обособят места за почивка на възрастни - пейки и градинска маса-кръгла за пикници с пейки. Мястото за отдих ще бъде маркирано и защитено с ниска дървена оградка.Ще бъдат поставени два броя кашпи с цветни насаждения, кошчета за отпадъци.
Трите проекта са за участие във връзка в конкурс, финансиран от ПУДООС за дейности по Национална кампания „За чиста околна среда-2016 г“ на тема „Обичам природата- и аз участвам.“
Краткото изложение обосновава целесъобразността на финансиране от страна на ПУДООС, защото реализирането на основните дейности в тези проекти от една страна ще приобщят местното население да цени изграденото, чрез влагане на личен труд-почистване на терена и от друга  ще превърне пространството в зона за отдих, ще повиши както привлекателността на населеното място, така и екологичната култура на жителите и гостите.Резултатите от дейностите, предвидени в тези проекти ще доведат до чиста околна среда и възпитаване в стремеж за нейното опазване;повишаване активността на гражданското общество, което ще гарантира съхраняване на постигнатите резултати и повишаване на информираността на местното население за средствата, които държавата отделя във връзка с опазване на околната среда.