Община Костинброд гостува на село Звонци за празника „Баба Марта в Звонския край”

1384 преглеждания

Община Костинброд гостува на село Звонци за празника „Баба Марта в Звонския край”

Община Костинброд гостува на село Звонци, община Бабушница, по случай празника „Баба Марта в Звонския край”. Празникът се проведе на 6 март в Основното училище „Братство“, в с. Звонци.

Община Костинброд представиха Трайко Младенов - кмет на Общината, Александър Ненов - заместник-кмет на община Костинброд, Иван Иванов - общински съветник и Симеон Спасов - кмет на село Голяновци, заедно с ръководството на пенсионерските клубове „Люляк” и „Кавака”, Танцов състав „Зорница”, гр. Костинброд и музикална школа „Иркапей”, с. Драговищица пристигнаха в село Звонци, община Бабушница, Република Сърбия. Визитата е по покана на Иван Таков - деятел на Националния съвет на българите в Сърбия и представител на организацията в Звонци, както и член на общинският съвет в община Бабушница, Саша Златанов - общински съветник и координатор за сътрудничество с националните малцинства и Милан Йосифов - кмет на село Звонци.

На тържеството, озаглавено „Баба Марта в Звонския край”, присъстваха и Едвин Сугарев - генерален консул на Република България в Ниш, председателят на общински съвет - Бабушница Деян Лазаревич, председателят на националния съвет на българското малцинство в Република Сърбия д-р Ангел Йосифов и директорът на ОУ „Братство” Драган Иванов.

Събитието се организира с подкрепата на Националния съвет на българите в Сърбия. Костинбродските танцьори и певци представиха типични шопски песни и хора пред сънародниците си в село Звонци. Те раздадоха и мартеници, подарък от община Костинброд за всички присъстващи на концерта. Едвин Сугарев и Трайко Младенов поздравиха всички присъстващи по случай българския празник.

В рамките на своята визита, председателите на костинбродските пенсионерските клубове се срещнаха с председателя на пенсионерския клуб в селото и обмениха контакти и планове за бъдещи визити, а делегацията от община Костинброд посети и храм „Св. Илия”.      

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд