Община Костинброд е съучредител на Софийски туристически район

1478 преглеждания

В учредяването на Организацията участват пет туристически сдружения и девет общини

На 19 февруари в Регионален исторически музей София се проведе събрание на Учредителния комитет за учредяване на Организацията за управление на Софийски туристически район, с център град София. На срещата присъстваха доц. д-р Тодор Чобанов - заместник-кмет „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” към Столична община, Иво Маринов - директор на общинско предприятие „Туризъм“ към Столична община, както и всички учредители и техни представители. Община Костинброд бе представена от инж. Теодора Гогова - заместник-кмет „Икономическо развитие и инженерна инфраструктура”.

В учредяването на  Организацията за управление на Софийски туристически район до момента участват пет туристически сдружения и девет общини, сред които е и община Костинброд.

При дадения Дневен ред, заседанието започна с проверка за присъствието на учредителите – упълномощените лица от всяка група; Вземане на решение за учредяване на Организацията за управление на Софийски туристически район; Представяне и приемане на предмета и целите на Софийски туристически район, съгласно изискванията на чл. 18 от Закона за туризма; Избиране на пълномощник на членовете на Учредителния комитет; Становища и мнения на участниците.

Софийски туристически район предприема действия в посока на своето учредяване, съгласно приетите промени в Закона за туризма през 2013г., който разделя страната на девет туристически района и посочва техните туристически центрове. Обновената Туристическа карта на България обединява в „Софийски туристически район“ 23 общини: Бобов дол, Божурище, Ботевград, Брезник, Годеч, Горна Малина, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Земен, Ихтиман, Ковачевци, Костинброд, Кюстендил, Невестино, Перник, Правец, Радомир, Своге, Сливница, Столична, Трекляно и Трън.

Според основната и разширена специализация на туристическите райони, „Софийски туристически район“ ще бъде с фокус върху деловия, културния туризъм, планински туризъм, здравен туризъм, религиозен и поклоннически туризъм, приключенски и екотуризъм.

EspressoNews