Община Костинброд отбеляза 141 години от Освобождението на България

1459 преглеждания

С празнични чествания в Чибаовци, Петърч и Безден.

Община Костинброд отбеляза 141 години от Освобождението на България  с празнични чествания в Чибаовци, Петърч и Безден.

На празничния Трети март, в центъра в село Чибаовци се проведе тържествена заря-проверка. Командирът на военно формирование 34 420 поздрави военнослужещите za Трети март и прие строя на личния състав, участващ в церемонията.

На честването на Трети март присъстваха народния представител Юлиян Ангелов, заместник-областният управител на Софийска област Николай Борисов, кметът на община Костинброд Трайко Младенов, неговите заместници Александър Ненов, инж. Габриела Георгиева, инж. Теодора Гогова, както и председателят на ОбС-Костинброд д-р Атанас Тенев и неговият заместник Анна Радовска, общинските съветници, граждани и гости. Събитието уважиха Борислав Борисов - кмет на село Петърч и Добри Тодоров - кмет на село Дръмша, Дреново и Понор. На честването присъстваха и сержантите и офицери от резерва и запаса от община Костинброд и свещеник Лъчезар, който отслужи заупокойна молитва за загиналите за свобода на България.

Кметът на община Костинброд Трайко поздрави всички присъстващи и им благодари, че са избрали да празнуват 141 годишнината от Освобождението на България  в с. Чибаовци.

„Поклон пред паметта на загиналите и да не забравяме  българското - да го почитаме, пазим и отстояваме, да живее Майка България”, завърши своето слово кметът. Тържествени слова произнесоха и кметът на с. Чибаовци и заместник-областния  управител на Софийска област.

Венци бяха поднесени от община Костинброд, Общински съвет-Костинброд, Министерство на отбраната, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса, ВФ 34 420- Костинброд и кметство Чибаовци.

Събитието завърши с тържествена заря-проверка, която премина под командването на майор Димитър Донев и майор Ангел Пенчев.

След официалното честване, деца от село Чибаовци рецитираха стихове, а за доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха танцьорите от ТС „Зорница”.

Трети март бе почетен и в костиндбродското село Петърч. Венци и цветя пред паметника на всички загинали за Освобождението знайни и незнайни войни в с. Петърч, поднесоха кметът на община Костинброд Трайко Младенов, кметът на с. Петърч Борислав Борисов, д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд, заместник-кметове, общински съветници, учители, ученици и граждани.

Кметовете на Костинброд и Петър поздравиха празнуващите и изказаха своята благодарност към всички, събрали се на площада да отбележат Трети март.

За доброто настроение на всички се погрижиха възпитаниците на ОУ „Отец Паисий“ с. Петърч, които изпълниха народен танц, а празникът продължи с народна музика, български хора и добро настроение.

Празничният Трети март бе отбелязан и в с. Безден. Приветствени слова към гостите на празника отправиха кметът на Костинброд и кметът на Безден Кристина Александрова. Официалните гости поднесоха венци и цветя на паметника на загиналите за свободата на България в селото.

EspressoNews

Снимки: Община Ксотинброд