Община Костинброд почете Св. Св. Константин и Елена

1333 преглеждания

Литургия по случай празника на Св. Св. Константин и Елена бе отслужена от отец Дамян и архимандрид Серафим – украински свещеник, в храм „Св.Св. Кирил и Методий” в Костинброд.

В църквата се стекоха десетки миряни. Присъства и общинското ръководство, представлявано от кмета на Костинброд Трайко Младенов, председателя на Общинския съвет д-р Атанас Тенев и г-н Борислав Борисов – кмет на с. Петърч.

След литургията, пред храма беше раздаден и курбан за здраве.

По традиция и тази година в параклиса в кв. Захари Стоянов беше отбелязан празника на Светите равноапостоли. На обяд в храма, носещ името на Св. Св. Константин и Елена, се състоя литургия, която отслужи отец Серафим.

След служението, отецът разказа пред присъстващите за силата на град Костинброд и връзката му с Император Флавий Констанций Константин Август, свети равноапостолен , цар Константин или просто Константин Велики. Неговата фигура, която остава завинаги в историята на човечеството като първия император и царствен покровител на християните, а по късно заедно с майка си света равноапостолна царица Елена, стават и най-големите благодетели на християнската църква.

„Те са благословили тези земи и ние трябва да ги почитаме и уважаваме”, добави още отец Серафим. По-случай храмовия празник бе раздаден курбан за здраве и благоденствие на всички присъстващи.