Община Костинброд с протестна нота за честите спирания на електрозахранването

1610 преглеждания

Изпратена е до всички ресорни институции

Местната администрация в Костинброд изпрати протестна нота до ресорните институции във връзка с честите прекъсвания на електрозахранването на територията на общината. Писмото е адресирано до министъра на енергетиката, областния управител, председателя на КЕВР, председателя на потребителския съвет на ЧЕЗ „Разпределение България“ АД и енергийния омбудсман на компанията, както и председателя на Комисията за защита на потребителите. Публикуваме пълния му текст:

Уважаема госпожо министър,

Уважаеми господин областен управител,

Уважаеми госпожи и господа,

С настоящото писмо изказваме своето лично възмущение и изразяваме негативното мнение на засегнатите физически и юридически лица от действията и/или бездействието на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД на територията на община Костинброд.

Системната липса на ток в определени квартали на града ни, в най-големите села на територията на общината ни и честите спирания и пускания на тока са причина за сериозно обществено напрежение, което е с нарастваща ескалация.

Ние като представители на местната власт - пряко избрани от нашите съграждани, не можем да наблюдаваме безучастно случващото се в града и общината ни - в огромните интервали липсва ток, в други случаи той бива прекъсван и пускан многократно.

От година община Костинброд води кореспонденция с „ЧЕЗ Разпределение България" АД, многократни бяха и срещите със служители на дружеството, на които изразихме възмущение от случващото се. На срещите присъстваха общински съветници от Общински съвет - Костинброд, кметове на потърпевши кметства в общината ни /с. Петърч, с. Драговищица, с. Голяновци/, но крайният резултат е, че няма такъв, а напрежението сред потърпевшите ни съграждани е на път да ескалира.

Не е нормално, морално, етично и логично в целия неделен ден /22. 10. 2018 г./ да няма електричество в Първи район на гр. Костинброд, който е около 1/5 от града ни, както и в селата  Драговищица и Голяновци - едни от най-големите населени места в общината ни. Аналогичен беше случаят и през изминалата година - като липсата на ток зачестява правопропорционално със застудяването на времето. По-голямата част от домакинствата се отопляват на природен газ, но много се отопляват и на електричество, а във вчерашния ден температурата беше около 12 градуса. Какво ще правят съгражданите ни през зимния период, когато индикацията на термометъра вече е с минус пред измерената външна температура? Ще отговорим и на зададения от нас си въпрос – ще студуват като през миналата година.

Липсата на електричество води след себе си и до много други негативни последици за граждани и фирми - помпите за вода не могат да работят и последва спирането на водата, размразяват се фризери и хладилници, причиняват се щети за търговските предприятия.

В развиваща се община, каквато е Костинброд, на 8 километра от столицата, в 21 век, гражданите ни са принудени в целия неделен почивен ден да са без електричество и вода, а единствените хора, на които могат да се оплачат и които ще ги чуят, единствените хора, на които вярват, че могат да предприемат действия за разрешаване на проблема, сме ние – представителите на местната власт. Именно в това си качество се обръщаме към вас с искане, с настояване и с надежда, че ще бъдем чути - да изпратите своевременно свои представители, които да анализират проблема и съвместно да намерим възможност за неговото решаване.

И ако към вчерашна дата от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД изтъкват, че проблемът е бил свързан с изключително тежка за отстраняване авария, ни е интересно да чуем и получим в писмен вид становището на експлоатационното дружество за причините, довели до този системен тормоз спрямо нашите съграждани през последната година.

Искаме и настояваме да получим компетентни отговори, защото зимният период наближава и никой от живеещите в общината ни не е склонен да живее с постоянното напрежение дали вечер, прибирайки се от работа или в почивните си дни, когато е отделил времето си да свърши определени лични дейности, няма да е неприятно изненадан от липсата на ток.

Изтъкваме отново, че до момента не е било намерено решение на проблема. От честите прекъсвания на електрозахранването изгоря важна техника, която възпрепятства за определен период и работата в общинска администрация, а към вчерашния ден възмутените граждани, които се свързаха с нас, бяха десетки.

Недопустимо е, че до момента не са взети адекватни мерки.

Честото оправданието, че се е случила поредната авария, вече не може да успокои съгражданите ни и нас.

Унизително за нас е, че за пореден път пишем писмо до „ЧЕЗ Разпределение България“ АД относно периодичния проблем в общината ни, поради което се обръщаме за компетентно съдействие от Министерство на енергетиката на Р България и всички държавни организации и ведомства, които могат да съдействат за търсенето и намирането на решение.

Очакваме своевременни действия, като сме на разположение за конструктивни работни срещи, които желаем да се проведат на територията на общината ни, за да могат граждани, общински съветници и общинска администрация да бъдат изслушани, а и те да чуят позицията на енергоразпределителното дружество и на държавните органи по този изключително наболял за общината ни проблем.

Лице за контакт във връзка с горното: Лора Емануилова, дир. дирекция „ТТО и ОМП", тел: 0721 68 718, GSM - чл. 2 ЗЗЛД.

Изразяваме готовност за организиране на среща в най-кратък срок между всички относими към проблема страни.

Трайко Младенов
Кмет на община Костинброд

Д-р Атанас Тенев
Председател на ОбС-Костинброд


EspressoNews