Община Костинброд участва в първата конференция „Естествено в България“

1274 преглеждания

Фокус на 2019 г. е вътрешният туризъм

Община Костинброд участва в първата конференция „Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм“ организирана от Министерството на туризма. Събитието се проведе под патронажа на Николина Ангелкова - министър на туризма, на 9 февруари в зала 8 на НДК.

„Ще работим активно за насърчаване на пътуванията към различни региони, нашата цел е да се промотират малко познати места и дестинации в страната.“ Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на събитието. Целта на днешната конференция е да обявим годината на вътрешния туризъм и да се обърне специално внимание на по-малките общини, обясни министърът и съобщи, че се подготвя специален календар на събития през 2019 г., извън заложените в Годишната програма за Национална туристическа реклама. „Календарът се разработва съвместно с кметовете, предвидили сме дискусии по региони и форуми, и посещения на основни местни събития.”, обясни още министър Ангелкова.

Официални гости на форума бяха Цвета Караянчева, председател на 44 Народно събрание, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Министър Ангелкова им благодари за ползотворното сътрудничество и коментира, че се надява доброто партньорство да продължи и за всяка инициатива, която ще допринесе за развитие на сектора. На форума участваха още кметове, представители на бизнеса и  неправителствения сектор.

Община Костинброд бе представена от кмета Трайко Младенов, д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд, Александър Ненов - зам.-кмет на община Костинброд и Борислав Борисов- кмет на село Петърч.

На конференцията, Трайко Младенов показа културните, историческите и туристическите дадености община Костинброд, в три раздела:

Раздел манастири: „Шияковски манастир, „Св. Архангел Михаил” и храм „Св.Петка” в с. Богьовци;

Раздел фестивали: „Шопски наниз”, „За Пояс” в с. Петърч, „Хайдушки ручей” в с. Градец и „Празник на зелето“ в с. Петърч;

Раздел туризъм:  язовир „Маслово” и „Бистрица”, Царичинската дупка, флората и фауната в общината, както и късноримска резиденция „Скретиска”, намиращи се на територията на община Костинброд и резидирана от Император Константин Велики.

EspressoNews