Община Своге обяви секциите за президентските избори и националния референдум

1889 преглеждания

Една подвижна избирателна секция за хора с трайни увреждания ще има в Своге за изборите за президент и вицепрезидент и националния референдум, става ясно от заповед подписана от зам-кмета инж. Валентин Михайлов от името на кмета на общината. Общия брой секции, които ще се открият във връзка с провеждането на изборите и референдума на 06.11.2016 г. е 45, като 43 са стационарни и една подвижна. Избирателна секция се разкрива и в специализираната белодробна болница в града, за да може пациентите ѝ да упражнят свободно правото си на глас.

Както EspressoNews писа, издаването на заповед за разкриване на избирателни секции е част от задълженията на общинските кметове, което те трябва да реализират 50 дни преди обявената дата за провеждане на изборите и референдума.

Изборите за президент и вицепрезидент са насрочени с решение на Народното събрание и ще се проведат в два тура, като в случай че на 06.11.2016 г. няма избран кандидат, между първите двама ще се проведе балотаж след една седмица. Референдумът е насрочен с Указ на действащия президент Росен Плевнелиев и на него гражданите ще се произнесат с "Да" или "Не" по следните три въпроса: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"; "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".

 

Елисавета Георгиева