Община Своге публикува на сайта си предписанията на пожарната служба за отоплителния сезон 2016 - 2017 г.

1743 преглеждания

С настъпването на есенно-зимния отоплителен период, се възобновява и експлоатацията на отоплителни уреди, което от своя страна е предпоставка за нарастване броя на пожарите в жилищното и комунално стопанство. В тази връзка, община Своге публикува на официалния си сайт уведомително писмо на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – Своге, за спазване на противопожарните изисквания и призовава да се вземат необходимите мерки с цел недопускане на пожари през отоплителен сезон 2016-2017 г.

Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – Своге, обръща внимание на основните правила за пожарна безопасност, които трябва да се спазват през отоплителния сезон и ползването на отоплителните уреди:

1. Да се организира проверка на електрическите инсталации, отоплителни и нагревателни системи и уреди, като се допускат в експлоатация само технически изправни и стандартни такива. Техническата изправност да се удостовери с протокол съгласно чл. 38, ал. 4 от Наредба № 81213-647/01.10.2014 г.

2. В котелните помещения на се разрешава: Оставяне на работещи котли без контрол при липса на съответната автоматика; Поставяне на горими материали и продукти върху конструкции и оборудването на котлите и тръбопроводите; Извършване на дейности и съхранението на материали и оборудване, които не са свързани с обслужването на съответната инсралация и повишават пожарната опасност. Съгласно изискванията на чл. 41 от Наредба № 8121 з-647/01.10.2014 г.

3. Да се извърши проверка за пукнатини и почистят комините, при наличие на пукнатини същите да бъдат отстранени /да не се използва запалване при почистването/ съгласно изискванията на чл. 40 от Наредба № 8121 з-647/Ol .10.2014 г. Около комините да не се складират горими материали.

4. Локалните отоплителни уреди да отстоят на 80см. от горими материали и да имат негорими подложки под тях с борд, а димоотводните тръби /кюнци/ да са здраво укрепени и да отстоят на 50см. от горими предмети. Да не се оставят без наблюдение.

5. Да се издаде заповед за определяне вида на отоплението, съгласно изискванията на чл. 9, ал. 2, т .2 от Наредба № 81213-647/01.10.2014 г. Да се регламентира използването на нагревателни и отоплителни уреди, като се посочат лицата, отговарящи за тях в съответните помещения.

6. Лицата посочени за отговорници по т. 5 задължително да се инструктират за противопожарните изисквания при използването на отоплителни и нагревателни уреди срещу подпис.

7. Да се извърши проверка за състоянието на противопожарните уреди и съоръжения.

8. Да се обозначат и пригодят за нормална работа при зимни условия всички водоизточници – пожарни хидранти, водоеми и др., който ще бъдат използвани за водоснабдяване на ПП автомобили при възникнал пожар или авария.

9. Да се поддържа свободен достъп до котелните помещения.

10. Всички документи, отнасящи се до пожарната и аварийна безопасност на обектите в есенно – зимни условия да се съхраняват в досие, съгласно чл.8 от Наредба№ 8121 з-647/01.10.2014 г.

EspressoNews