Община Своге с първата пресконференция на тема "Осигуряване на топъл обяд-2016"

1462 преглеждания

Община Своге e бенефициент по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) BG05FMOP001-03.02 „Осигуряване на топъл обяд-2016“, в съответствие с ПМС № 37 от 23.02.2015 г. за определяне реда и условията за изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) за периода 2014-2020 г. и последвалите го изменения, и съгласно описанието на Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане. Управляващ орган е Агенция за социално подпомагане към Министерство на труда и социалната политика. Във връзка с реализирането на проекта на територията на общината на 15.11.2016г. в конферентната зала на НЧ" Градище 1907" се проведе първата разяснителна пресконференция с граждани и желаещи да кандидатстват за топъл обяд. Лектор на пресконференцията бе ресорният заместник-кмет - г-жа Нина Копринджийска, която представи базисна информация за програмата - начин на кандидатстване, продължителност на проекта, целева група  и отговори на въпросите на присъстващите.  Г-жа Копринджийска обърна внимание, че проектът „Осигуряване  на  топъл  обяд - 2016“ е част от целенасочената социална политика, която Община Своге развива в подкрепа на хората, живеещи в материално лишение и в риск от социална изолация. Общата цел на проекта e намаляване на броя на живеещите в бедност лица, чрез подпомагането им с храни, с оглед преодоляване на основно материално лишение, посредством изпълнението и постигането на следните конкретни цели: 

1. Осигуряване на топъл обяд през работните дни за периода 01.12.2016 г.- 30.04.2017 г.  за 100 души, попадащи в следните целеви групи на програмата:

- Лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от    Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане;

-  Лица  с  доказана  липса  на  доходи  и  близки,  които  да  се  грижат  за  тях,  установени от Дирекция „Социално подпомагане“ – град Своге;

-  Самотно живеещи  лица  и  семейства,  получаващи  минимални  пенсии  – за  осигурителен стаж и възраст; за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани  с трудова дейност;

- Скитащи и бездомни деца и лица.

2. Осигуряване на съпътстващи мерки, изразяващи се в индивидуално консултиране и съдействие относно възможностите за ползване на други социални услуги, предоставяни на територията на общината, включително и такива, финансирани от ЕСФ, за подпомагане на достъпа до здравни и образователни услуги, за управление на семейния бюджет, за здравословно и балансирано хранене, както и подкрепа, съдействие, индивидуално и/ или групово консултиране, реализирани в отговор на установени конкретни нужди и проблеми на представителите на целевите групи. 

С реализацията на настоящия проект се цели да се създаде устойчив модел, който да допринесе за формиране на подкрепяща среда за хората в неравностойно социално положение, придружаваща целенасочената социална политика, която Община Своге развива в подкрепа на хората, живеещи в материално лишение и в риск от социална изолация, как да и да се разшири обхвата на ефективното социално-подпомагане и подобряване на достъпа до социални услуги на територията на общината.   

Приготвянето на обяда ще се осъществява в кухня в сградата на СУ “Иван Вазов“- гр. Своге, която е общинска собственост. Готовата храна ще се разпределя в плътно затворени съдове и ще се пренася до определените пунктове за раздаване с  автомобил. Ще се обслужват не само живеещите в града, но и тези от селата Реброво, Луково, Томпсън, Свидня, Искрец, Зимевица, Заселе, Церово, гара Бов, Владо Тричков. Пунктовете за раздаване са определени, заедно с кметовете на съответните населени места. Храната ще се приготвя съобразно предварително разработени седмични менюта, които включват разнообразно и диетично хранене. Включва обедно меню от супа, основно ястие и хляб. При подготовката на менютата ще се използват храни и продукти съобразени със сезона, отговарящи на изискванията за качество и безопасност.

Както EspressoNews по-рано писа, приемът на документи е до 18 ноември, включително, като за целта е необходимо желаещите да бъдат включени в инициативата да попълнят заявление-декларация, което да подадат в деловодството на общината, а за живеещите в селата - в съответните кметства.

Заявленията и придружаващите ги документи се разглеждат от специално създадена комисия, която има за цел да установи истинността на декларираните обстоятелства- идентифицира специфичните потребности на лицата - социално-битови условия, здравословно състояние. На тази база ще бъдат избрани 100 от всички подали заявление, които ще бъдат включени в „Топъл обяд“, а останалите ще бъдат включени в списък с резерви, в случай, че някой от одобрените се откаже. 

При подбора на участниците в програмата ще бъде спазен принципа на равенство между половете, всички кандидат-потребители ще имат възможност да бъдат включени в дейностите по получаване на топъл обяд - принадлежност към целевите групи, размер на пенсията, съжителстващи лица, степен на увреждане, възможност за самообслужване. Няма ограничение за участниците по отношение на пол, възраст, етническа принадлежност, раса, убеждения, сексуална ориентация и религия.