Община Своге спечели проект за трансгранично сътрудничество

2113 преглеждания

По повод спечелен проект „Предотвратяване и смекчаване на последици от природни и причинени от човека трансгранични бедствия“, с водеща организация Община Своге и партньор Община Мерошина, Република Сърбия, в Своге гостува сръбска  делегация, водена от кмета на Община Мерошина - г-жа Саня Стаич. Домакини на срещата бяха заместник-кметовете инж. Валентин Михайлов и г-жа Нина Копринджийска.

На работната среща в заседателната зала на Община Своге бяха обсъдени основните цели на общия проект, насочени към изграждане на устойчив капацитет и обща система за съвместно предотвратяване и ликвидиране на последиците от природни  и причинени от човека трансгранични бедствия. Проектът е на стойност 310 000 евро и ще даде възможност на Община Своге да закупи  специализиран камион за отпушване на канали и шахти, необходимото оборудване за превенция на щети, а също така ще спомогне за обмяната на опит, създаването на условия за общи действия и споделяне нa ресурси при възникване на природни и причинени от човешка дейност бедствия.

Коментирани бяха и други възможности за съвместно сътрудничество между двете общини, свързани с развитието на туризма, културата, образованието, спорта и здравеопазването.

Източник: Община Своге

Тагове