Общините Своге и Мерошина ще отчетат успешния финал на съвместен проект

1006 преглеждания

На пресконференция утре

На 04 май 2018 г. от 11:30 часа в конферентната залата на Професионална гимназия „Велизар Пеев″ в град Своге ще се проведе заключителната пресконференция по Проект „Съвместно предотвратяване  и смекчаване на последиците от природни и причинени от човека трансгранични бедствия в общините Своге и Мерошина“ –  фокусиран върху изграждането на устойчив трансграничен капацитет и система за управление и ликвидиране на последиците от природни и причинени от човека бедствия в общините Своге и Мерошина, Република Сърбия.

Голямо предизвикателство за общините Своге и Мерошина бе липсата на подходящо оборудване и средства за действие в случай на бедствия. Проектът даде възможност за закупуване на необходимо оборудване, обмяна на опит, създаване на условия за съвместни действия и споделяне на ресурси в случай на природни и причинени от човека бедствия в граничната зона. Проектът  благоприятства за по-добро трансгранично сътрудничество и създаде устойчив механизъм и модел за превенция и управление на риска в трансграничния регион.

Съвместната оценка на риска помогна да се идентифицират ключовите области за сътрудничество и разработване на съвместна система за ранно предупреждение. Изпълнението на дейностите доведе до разработване на съвместен план за действие, план за съвместно управление на авариите и процедури за извънредни ситуации.

Основната дейност на проекта беше насочена към осигуряване на специализирана техника и оборудване за предотвратяване и преодоляване на щети от наводнения, пожари и други бедствия на територията на общините Своге и Мерошина, Република Сърбия. Закупен е един специализиран авариен камион със система за изпомпване, оборудван също със средства за потушаване на пожари, сондажно оборудване , моторни помпи, механизирано режещо оборудване с механизирана лебедка и електрически генератор, както и комплекти дихателни апарати. Оборудването ще се използва, също така, и за съвместни действия в трансграничния регион  и е избрано така, че да допълва оборудването на община Мерошина, която закупи по проекта специализиран ескаватор за спасителни операции.

В изпълнение на съвместните теоретично-тактически учения за управление на извънредните ситуации в община Своге бе проведено едно съвместно тактическо упражнение и едно съвместно обучение на място за управление на извънредни ситуации в което взеха участие 30 участника от двете общините, същото беше проведено и в община Мерощина. Бяха организирани учебни посещения, които бяха насочени към представяне и извличане на поуки и опит, свързани с превенцията и управлението на последиците на последици от природни пожари и наводнения. Учебните посещения дадоха възможност  за споделяне на практически знания,  30 участника от двете общини, усвоиха нови техники за управление и работа с различни видове специфично оборудване.

За информиране на обществеността в дейността Публичност са проведени 2 пресконференции с включени материали за участниците, публикации в печатните медии, брошури и банери, , както ѝ периодично публикуване на актуална информация в сайта на Община Своге за различните етапи от Проекта.

Проектът е съфинансиран от ЕС чрез Програмата за ТГС Interreg- ИПП България- Сърбия.

Източник: Община Своге

EspressoNews