Общинско социално предприятие ще бъде създадено в Своге

1404 преглеждания

Като част от изпълнението на спечелен европейски проект

Община Своге бе одобрена и подписа проект договор №: BG05M9OP001-2.010-0773-C01 „Нова възможност за реализация“.  Проектът се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, информират от Община Своге.

Проектът е насочен към улесняване на достъпа до заетост осигуряване на подкрепа за социалното включване на 20 лица от община Своге, представители на уязвими групи, чрез създаване на подходящи условия за тяхната професионална интеграция в сферата на социалната икономика. В рамките на настоящия проект ще бъде създадено Общинско социално предприятие.

Период на реализиране: 01.06.2018– 01.09.2019 г.

Обща стойност на проекта: 247 660.00 лв., от които 210 511.00 лв. (85%) от средства на Европейския съюз – ЕСФ  и 37 149.00 лв. (15%) Национално финансиране от  бюджета на Република България

Цели на проекта:

Основната цел  на проекта е да улесни достъпа до заетост и да се осигури подкрепа за социалното включване на 20 лица от Община Своге, представители на уязвими групи, чрез създаване на подходящи условия за тяхната професионална интеграция в сферата на социалната икономика.

Специфичните цели на проекта са: Осигуряване на заетост на 20 лица от Община Своге, представители на целевите групи по проекта; Повишаване на мотивацията и знанията на представителите на целевата група за по-успешна професионална интеграция и реализация в сферата на социалната икономика; Подобряване на социално-икономическия статус на представителите на целевата група и осигуряване на подкрепа за социалното им включване; Осигуряване на необходимото оборудване за дейността на социалното предприятие и създаване на подходящи условия за бъдещото му развитие.

Основни дейности:

В рамките на проекта ще бъдат реализирани следните дейности:

Дейност 1. Психологическо подпомагане и мотивиране на лица от уязвимите групи за включване в заетост.

Дейност 2. Предоставяне на обучения на лицата, за които е осигурена заетост социалното предприятие.

Дейност 3. Оборудване на новосъздадените работни места във връзка с дейността на социалното предприятие.

Дейност 4. Предоставяне на обучения за повишаване на управленските и бизнес умения за повишаване ефективността на управление на социалните предприятия.

Дейност 5. Подкрепа за осигуряване на заетост за период до 12 месеца.

Дейност 6. Проучване на търсенето и възможностите за пазарна реализация на изработваните стоки и предоставяните услуги.

Дейност 7. Социален маркетинг и популяризиране на социалната икономика и социалното предприемачество.

Целеви групи:

Хора с увреждания – 5 броя и лица в неравностойно положение на пазара на труда и други социално изключени лица – 15 броя, от които: безработни младежи до 29 години – 5 броя; продължително безработни – 5 броя и безработни лица и над 54 години – 5 броя.

Индикатори:

Неактивни и безработни участници в заетост след приключване на операцията – 10 броя.

Неактивни или безработни участници – 20 броя.

Проектът е в унисон с целта на процедурата BG05M9OP001-2.010 „Развитие на социалното предприемачество“, реализирана в рамките на Приоритетна ос 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”, Инвестиционен приоритет 4 „Насърчаване на социалното предприемачество и на професионалната интеграция в социалните предприятия и насърчаване на социалната и солидарната икономика с цел улесняване на достъпа до заетост” Специфична цел 1 „Увеличаване броя на заетите в социалните предприятия, след получена подкрепа”.

Източник: Община Своге