Осмокласниците Ирена Евстатиева и Любомир Григоров - първата двойка водещи на седмичните новини на "Актуален глас" Годеч

2879 преглеждания

EspressoNews представя интервю с Ирена Евстатиева и Любомир Григоров - първата двойка водещи на седмичните новини на "Актуален глас" Годеч.

Ирена Евстатиева и Любомир Григоров са съученици в 8-ми клас в годечката гимназия СУ "Проф. д-р Асен Златаров". Любомир е дългогодишен танцьор в ансамбъла за народни танци "Лудо-младо", Ирена е член на клуб "Млад журналист" по проект на гимназията и участник в тазгодишното издание на "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" на Еspressonews.bg. Лица са на видео новините на "Актуален глас" - "Седмицата" от септември 2016 г. и са първата двойка водещи в историята на новините, които „Актуален глас” правят повече от 5 години. Всяка седмица Ирена и Любомир съобщават новините от града и района с включвания по телефона, разкази, показване на талантливи хора от града, среща с учители, работата на общината, полицията, анкети и др.

Какво е усещането всяка седмица да готвите предаване и да сте пред погледа на своите съграждани?

Ирена: На мен ми е интересно да се занимавам с това. Усещането е прекрасно, но не се радвам чак толкова, че съм на екран, а че правя нещо за града ни и давам информация на гражданите.

Любомир: Усещането по време на подготовката на предаването е невероятно. Понякога дори се забавляваме, събирайки информация за темите. След като излезем пред камерата усещането става вълнуващо, адреналинът ти се покачва, защото знаеш, че зад камерата се крият хиляди зрители, които те гледат.

Как се готвите за предаването, кои теми предизвикват интереса Ви и към какъв тип новини и събеседници се насочвате преобладаващо?

Ирена: Аз специално прочитам дадения ми текст веднъж, просто за опознаване. Обичам да чета не дотам познат текст. По-вълнуващо е. Има емоция. Иначе следим новините и правим обобщение на най-важните. Темите, които ме предизвикват, са за нови места, които се откриват, интервюта.

Любомир: Готвим се като следим през цялата седмица какво се случва в града, а  понякога и в съседните общини. Подготовката преди запис е много интересна. Кой къде сяда, кой къде гледа, уточняваме плана на кадъра и т.н. Моите любими теми, които истински ме радват, са всички онези хубави неща, които се случват в нашия град. Всичко, което се изгражда и се прави за населението.

Съученици сте от един клас - това подпомага ли за сработването на екрана?

Ирена: Да. Все пак сме заедно повече време и не се притесняваме един от друг.

Любомир: Много ни помага, защото всеки ден сме заедно и си общуваме лице в лице. Разменяме си интересни идеи  и информация, които ни помагат при реализирането на всяка една емисия.

Какво е усещането още в осми клас да сте популярни и да Ви разпознават и спират непознати, как се справяте с "известността" в малкия град?

Ирена: Аз не се чувствам известна. Все пак известността си има и лоша страна, защото не всеки се радва, че се развиваш в някаква сфера. Хората не се радват на чуждите успехи. Има голяма завист. Това обаче не ме притеснява.

Любомир: Не се чувствам известен. Приятно е, когато хората те разпознават по улицата. Има два типа – едните ти се радват, поздравяват те, други, за съжаление, показват озлобление, което не говори добре за самите тях. 

Съветът Ви за вашите съученици и младите хора от населените места на запад от София?

Ирена: Моят съвет е да не спират да правят това, което им харесва, което им се отдава. Нека смело гледат напред и бъдат себе си.

Любомир: Да бъдат отворени към новото, различното. Да не седят на едно място, да се подкрепят, а не да  се провалят и вредят един на друг.

Ще продължите ли да задълбочавате интереса си към журналистиката и виждате ли в това бъдещата си професия или е само "ученическа любов"?

Ирена: Не съм сигурно дали ще продължа, но засега ми харесва много. Записах се и в „Работилница за репортери“, първата ми написана статия беше одобрена и качена, което ми дава стимул да продължа да се занимавам с това, поне засега.

Любомир: Не знам как ще се развият нещата. Харесва ми много журналистиката, но времето ще покаже. Все още не съм решил накъде ще тръгна след средното се образование и какво ще уча.

Мария Маркова