От Бов с любов

2157 преглеждания

Трети март е Националният празник на Република България. На този ден всички ние прекланяме глави пред героите отдали живота си за свободата на Родината.
На Трети март в село Бов, община Своге по случай празника, от скалата „Триъгълника“ бе спуснат 80 – метров трибагреник, който бе ушит, с още по-голям ентусиазъм от предходните две години и много любов към родното място от Роза Дикова.
Планинска спасителна служба – отряд Лакатник и инициативен комитет, начело с Боян Новков се ангажира с атрактивното спускане на знамето.
Също така, по случай 138 години от Освобождението на България, в малкия читалищен салон в село Бов, община Своге, местни жители и гости отбелязаха заедно Националния празник на България. Залата се оказа тясна да побере дошлите на празника, които бяха посрещнаи с хляб, сол и китка здравец. Празнично приветствие от Марио Вутов – кмет на Гара Бов, изпълнения на ученици от местното училище, мултимедийна презентация, разказваща за живота на българите по време на Османското владичество и борбите на българския народ срещу поробителя, бяха част от събитието.За втора поредна година НЧ „Светлина-1896” и Кметство Бов съчетаха Националния празник на България с награждаването на участниците в инициативата „Българче на Бов“. Шестимата участници бяха наградени с комплекта на образователната игра „Букварино“, дарени от сдружение „Азбукари“. Тази година 11-месечният Деан стана „Българче на Бов“. Празничното събитие завърши с посланието: „Да помним историята си, да предаваме на поколенията смисълът на българските традиции, да знаем корените си, защото... дърво без корен не ражда плодове“.
Вечерта в 20.00 часа трибагреникът и Бов бяха озарени от празнична заря. За трета поредна година бовяни доказаха своята любов към България и делото, на героите жертвали живота си за нея.

Материалът е изготвен от Василена Сайчева, ученичка от 12 клас в ПГ "Велизар Пеев", гр. Своге, за ученическия проект "Работилница за репортери"  на Еспресо Медия.
 

 

Тагове