От Томпсън, Реброво, Луково и Владо Тричков бе даден вкусния старт на "Празници на хляба община Своге" 2017

2035 преглеждания

Успешен старт на фестивала „Празници на хляба“ беше поставен на 22 април в постави своето село Томпсън. Събитието започна с празнична литургия за освещаване на обредните хлябове, отслужена от отец Росен Андонов, след което публиката и гостите на фестивала се насладиха на страхотните погачи, замесени от жените в селото. Невероятни и на вкус, и на визия, хлябовете затрудниха журито, но в крайна сметка то успя да излъчи победител. Неговото име е Радка, която грабна специално изработена статуетка, парична награда и си осигури място на финала на 13 май 2017г. в град Своге.

Салонът на НЧ “Искра 1928″- с. Реброво не успя да събере всички, желаещи да посетят „Празници на хляба“ и да опитат от кулинарните изкушения.  Житни класове, плетени кошници, питки с различни видове пълнеж, сред които и с карамелизиран лук, бяха само част от тестените произведения на изкуството, които видяха жителите и гостите на село Реброво в рамките на фестивала. Всяка погача пресъздаваше различна история, а майсторките бяха вложили освен много любов и въображение и творчество в замесването.

„Ако не сте присъствали на фестивала в село Реброво- изпуснали сте“, сподели емоциите си д-р Маринков- член на журито, което оценява освен вкусовите качества и атрактивен външен вид, беше безмълвен пред невероятните хлябове. „Ребровци са надминали себе си“- каза г-жа Нина Копринджийска- заместник-кмет на Община Своге и председател на журито. Успяхме да се насладим и на танцовото и вокално майсторство на изпълнителите към читалището в Реброво. Изборът на журито беше почти невъзможен. Ето защо за първи път в историята на фестивала не един, а двама участника бяха допуснати до финала на 13-ти май на градски площад- Своге.

Големият победител, който си тръгна от фестивала със специална статуетка, грамота и парична награда е г-жа Миглена Цветкова. Тя смая журито с погача във формата на кошница, от която се подаваха житни класове и книга. Петя Стоянова пък е момичето, което ще има възможност да се бори на финала наравно с нея. Тя представи оригинална погача - кошница с хлебчета с различна плънка- чубрица, сирене и карамелизиран лук. Всички участници получиха грамоти за участието си. Публика и организатори едва дочакаха края на празничната програма, за да вкусят страхотните питки.

Финалистите от „Празници на хляба“ ще бъдат оценявани шеф Иван Манчев.

Хубава българска музика, ритмични танци, невероятно настроение и вкусен български хляб на трапезата на „Празници на хляба“ посрещнаха своите гости и в село Луково. Дванадесет участника премериха сили с вкусните и атрактивни на вид погачи. От малки до големи се събраха, за да отдадат почит към хляба. И тук журито беше затруднено в оценката си, защото всички погачи бяха изключително вкусни.

Най- възрастният участник във фестивала, впечатли журито с домашна чубрица, приготвена от 17 вида билки. Големият победител от село Луково, който ще се бори за голямата награда на финала, е г-жа Лидия Ненкова. Тя също получи освен парична награда и грамота, и специално изработена статуетка. Грамоти получиха и всички останали участници.

За доброто настроение на публиката се грижеха невероятните певици и танцьори към НЧ “Искра 1928″- с. Реброво.

Село Владо Тричков бе последното от първата четворка села, в които се проведе „Празници на хляба“ 2017 този уикенд. Най- младият участник бе на 25 години, най-възрастният - на 79. Това, според организаторите, е и най-голямото доказателство, че целта на фестивала и на общинското ръководство - да обедини всички около традицията със замесването на обредни хлябове, е изпълнена. Публика и жури се насладиха на сватбарска погача, великденска погача, погача, замесена с домашна квас, погача, пресъздаваща всички български празници и ритуали- коя от коя по-пищни и атрактивни.

Все пак победителят е само един и във Владо Тричков той се казва Юлияна Николова. Тя се представи с питка „Слънце“, която съчета вкус и визия. Майсторлъкът е в плетката на погачата, а самата питка беше гарнирана с люта чушка и домашен суджук. Специално за участниците в село Владо Тричков „София мел“ и кметът г-н Иван Николов бяха осигурили подаръци - престилки и шапки.

Децата от школата към НЧ  „Народна култура 1954″- с. Владо Тричков бяха наградени със специални грамоти за участието си във фестивала със страхотния рецитал „Не се гаси туй, що не гасне“ и страхотните им танцови изпълнения. Такива получиха и всички участници - майстори на обредни хлябове. Отец Стефан отслужи празнична литургия за здраве, с която освети хлябовете и постави началото на конкурса. Последваха кръшни, български хора, хубава музика и много усмивки.

За да разкажат за „Празници на хляба“ в Радио FM+ и „Ива от сутрин до вечер“ гостуваха водещата на фестивала Цветослава Петкова и победителките от селата Реброво - Петя Стоянова и Владо Тричков - Юлияна Николова. Очарователната радио водеща Ива Дойчинова ще бъде водеща на фестивала в село Искрец на 1-ви май.

За актуална информация относно „Празници на хляба“, може да посетите Фейбук страницата на фестивала.

EspressoNews