Отбелязваме Деня на Европа - 9 май

1467 преглеждания

С редица мероприятия днес в цялата страна ще бъде отбелязан Деня на Европа – 9 май.

Празникът е посветен на мира и обединението на Стария континент и края на Втората световна война, след като вечерта на 8 май 1945 г. Германия подписва капитулацията си. Президентът на САЩ Хари Труман и премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил обявяват края на Войната.

Пет години по-късно, на тази дата, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита емблематичната си декларация за обединена Европа, в която отправя призив френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана да се обединят. Именно „Декларацията на Шуман“ става основата, върху която се изгражда Европейската общност за въглища и стомна (ЕОВС) – първообразът на днешният Европейски съюз.

Апелът на Шуман е отправен към доскоро воювалите едни срещу други държави, които той призовава за създаването на наднационална институция, която да управлява отрасъла.

С поздравителен адрес към жителите на Драгоман се обърна кметът на общината Андрей Иванов.

„Честит ден на Европа!

Днес, повече от всякога, Европейският съюз е олицетворение на мира, просперитета, благополучието и сигурността на своите граждани.

В този тържествен ден, нека си пожелаем да бъдем амбициозни, по-смели, по-солидарни и по-единни заедно, за да гарантираме достойното място на България в обединена Европа!

Честит празник!“, гласи поздравлението на кмета на община Драгоман, публикувано на официалния сайт на местната администрация.

На днешния ден се чества още и Денят на победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война.

EspressoNews