Отбелязваме международния ден на жената

1140 преглеждания

Всяка година на 8 март отбелязваме Международния празник на жената. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

Денят се празнува в Албания, Армения, Азербайджан, Белорусия, Босна и Херцеговина, България, Виетнам, Грузия, Камерун, Казахстан, Китай, Киргизия, Куба, Република Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора и се отбелязва от мъжете, които подаряват цветя на жените около тях — майки, съпруги, приятелки, жени-колеги. В някои страни се празнува като еквивалент на Деня на майката, където децата правят малки подаръци на майките и бабите си.

8-ми март намира място и в календара на ООН, като основната цел е да се насочи общественото внимание към проблемите на жените по света - насилие, неграмотност, безработица, неравнопоставеност, трафик на хора, липса на граждански и политически права и т.н.

EspressoNews