Отборът на СУ „Христо Ботев“ гр. Враца спечели състезанието „Свята и чиста Република“

2203 преглеждания

Инициативата е посветена на живота и делото на Васил Левски

Учениците от СУ „Христо Ботев” гр. Враца спечелиха младежкото състезание „Свята и чиста Република”, посветено на живота и делото на Васил Левски. Надпреварата се проведе на 18 февруари в Младежки дом Враца и в нея се включиха седем отбора от врачанските училища ППМГ „Акад. Иван Ценов”, ПГТР, СУ „Христо Ботев”, СУ „Васил Кънчов”, СУ „Отец Паисий” и СУ „Козма Тричков”.

Всеки отбор бе съставен от трима гимназисти, като участниците трябваше да работят по три теми, включващи живота, революционната дейност, идеите и смъртта на Апостола. Младежите демонстрираха не само знанията си по история, но и широкия си мироглед. Представянето им бе оценено от жури в състав: Румяна Цветкова - старши експерт в Регионално управление на образованието-Враца, Александра Петрова - уредник в Регионалния исторически музей и Весела Пелова - главен експерт в Държавен архив-Враца.

След победителите от СУ „Христо Ботев”, журито класира на второ място отбора на ППМГ „Акад. Иван Ценов”, а на трето - учениците от СУ „Васил Кънчов”.

Инициативата, посветена на живота и делото на Васил Левски се провежда за седма поредна година и е част от „Програма за патриотично възпитание 2019” в област Враца. Организатори на събитието са Ученическия общински съвет в града, със съдействието на община Враца, в партньорство с Младежкия дом, Регионалния исторически музей и Регионалното управление на образованието-Враца. Патрон на младежкото състезание е народният представител от Враца Красимир Богданов, който връчи наградите на победителите.

Теодора Александрова

Снимки: Ученически общински съвет-Враца