Открит урок по Религия се проведе в сливнишкото СУ „Св. Св. Кирил и Методий“

2566 преглеждания

Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит бе гост на събитието

Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Сливница. Повод за посещението му бе покана от ръководството на училището, което пожела епископът да посети открит урок по Религия, който се провежда в чест на 1150 г. от Успението на св. Константин Кирил Философ /14 февруари/ и по повод 150 г. от основаването на  училището. Това съобщиха от Софийската митрополия.

Преди началото на урока, Негово Преосвещенство посети храма „Св. Георги“, който се намира в съседство на училището, и се запозна с възстановителните работи в просторната и  красиво устроена църква. Той посъветва енорийския свещеник  Георги Иванов как да продължи работа по обновлението на храма и уточни детайлите за неговото завършване.

Придружен от йеродякон Вартоломей и Иван Тупаров, сътрудник на Духовно-просветния отдел при Софийска митрополия, владиката се отправи към училището „Св. Кирил и Методий“, което през тази година отбелязва 150г. от основаването и изграждането си.

Епископ Поликарп бе посрещнат от директора  Евгения Анакиева и преподавателския състав, след което бе поканен в устроения кабинет по Религия, където го очакваха деца от втори клас, заедно със своята учителка Женя Методиева.

Гости на открития урок бяха още Марин Павлов - председател но Общинския съвет в Сливница, Маргарита Божкова - завеждаща ресора „Култура и образование“ в общината, протойерей Желязко Симонов, енорийски свещеник на околните селища.

Урокът бе посветен на живота и делото на Св. Кирил Философ и бе представен от г-жа Методиева под формата мултимедийна презентация.

Учителката разказа на децата за живота, възпитанието и развитието на бъдещия ревнител на православната вяра, като подчерта и неговия принос в създаването славянската азбука. По време на часа децата получиха листче с изписана буква от кирилицата и имаха задача да я напишат на дъската. Приповдигнати от заданието те се надпреварваха да се изявят и покажат своите умения.

Урокът се превърна в своеобразен празник, който напомни на учители и гости, колко е важно в младите души да се посяват семенцата на Христовата ни православна вяра.

В края на часа, епископ Поликарп се обърна към децата и обобщи научено в този час, като постави ацкент върху основните християнски добродетели - вярата, надеждата и любовта и ясно очерта пред децата стремежът и необходимостта от тях.

Владиката преподаде патриаршеския благослов на Българския патриарх Неофит и подари на малчуганите книжки и кръстчета.

Викарият поздрави преподавателката по Религия за развиваната духовно-просветна работа с децата и приветства директорката Анакиева за поощряването и подържаното духовно и нравствено развитие на поверените й деца чрез преподаването на Религия.

EspressoNews