Отчет на членовете на областната комисия по БДП

3494 преглеждания

На първото заседание за тази година членовете на областната комисия по безопасност на движението по пътищата /БДП/ отчетоха проведените по места инициативи съгласно Календарния план за безопасност на движението по пътищата в Софийска област за 2016 г.
Те бяха приветствани от заместник областния управител Николай Николов, който е и председател на Комисията.
От представените доклади става ясно, че ресорните институции са организирали и провели редица мероприятия за повишаване безопасността на участниците в движението и увеличаване на техните познания. Сред тях са беседи, лекции, прожекции и презентации, ученически тестове, състезания и събития, имащи за цел, да ангажират хората в Софийска област с темата за рисковете, на които е изложен всеки гражданин на пътя.
Представяйки своя доклад пред комисията, Рангел Рашев от РИО-София регион цитира статистика от проведените тестове, изпитващи познанията по пътна безопасност на учениците в областта, според която при първо решаване на въпросника, 1/5 от учениците допускат грешки. На следващо място той обърна внимание, че всяка община трябва да проведе общински състезания по БДП, тъй като на 22 април ще се проведе областният кръг на викторината „Да запазим децата на пътя”. Негов домакин ще бъде СОУ „Васил Левски” – град Елин Пелин. Елин Пелин ще организира и Националното състезание по безопасност на движението на 11 и 12 май, тъй като децата от СОУ „Васил Левски” са национален шампион от миналата година и по регламент получават домакинството. По думите на Рашев, подготовката за посрещането на ученици от цялата страна за викторината, е стартирала.
От ОД на МВР – София съобщиха, че през първото тримесечие на 2016 г. са провели анкети сред водачите на автомобили, изнесени са лекции и беседи в училищата и детските градини във връзка с безопасността на движението и оказването на първа помощ при произшествие, с участието и на доброволци от БЧК, представяни са образователни филми за безопасното поведение на учениците като водачи на велосипеди, като пешеходци и при пресичане. Представени са и особеностите при пресичането на пътя при зимни условия.
Заместник-кметът на община Своге - инж. Георги Петков сподели с участниците в заседанието, че общинската администрация и КАТ - Своге работят изключително добре заедно. По думите му, предстоят образователни кампании сред учениците, които да ги запознаят с рисковете при участие в движението, но и да повишат информираността им и по други теми, засягащи младежта. Той получи поздравления за учениците в Своге, които според РИО-София регион са се справили най-добре сред участниците в областния Конкурс за детска рисунка „Скоростта намали, живота на детето запази”, организиран от образователния инспекторат.
По предложение на Заместник областният управител, детските рисунки са изложени в сградата на Областната администрация.
Г-н Николов изрази увереност, че това ще привлече общественото внимание както на гражданите, така и на служителите в администрацията към важната тема за войната по пътищата, с която е ангажирано и ръководството на Областната администрация.
В края на заседанието представителите на общините поставиха въпросите за укрепване, обезопасяване и ремонт на някои критични участъци към инж. Веселин Николов – директор на Областно пътно управление – София, който прие сигналите им и ги запозна с планираните дейности по пътната инфраструктура в областта.

Източник: Областна администрация Софийска област

Тагове