ПМГ „Академик Сергей Корольов“ - Благоевград

3427 преглеждания

27 випуска с отличен успех са част от настоящето и бъдещето на България

На училището - с преклон!

На учителите - с поклон!

На учениците - с любов!

„На училището - с преклонение! На учителите - с поклон! На учениците - с любов!“. Това е посвещението в летописната книга на Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“. Едно благоевградско училище тръгнало по дългия и труден път, извоювало своето признание, изковало своите традиции, чертаещо своето бъдеще. През далечната 1973 година в град Благоевград, на първи септември, с два випуска с по три паралелки, се учредява ново учебно заведение, а именно математическата гимназия. В първата година учителският състав се състои от единадесет учители: двама по български език и литература и по математика, един по руски език, английски език, физика, химия, история, география и физическо възпитание. За първи успех на новото училище в летописната книга е записано наименуването му на големия руски учен - Сергей Павлович Корольов. На специална церемония на седми ноември 1973 година се връчва знамето, с лика на учения, на първия директор на математическата гимназия – Тодор Чимев.

От 1973 година до 2003 броя на паралелките се увеличава непрекъснато. За тези тридесет години паралелките от шест стават 32. В училището влиза разщирено изучаване на чужд език – английски или немски. Добавят се профилирани дисциплини като биологичната паралелка и физичната. През 1992 година името на гимназията се сменя и става Природо-математическа гимназия с разширено изучаване на английски език. И до днес с в гимназията има 32 паралелки: по една паралелка от пети до седми клас и по шест от осми до дванадесети клас. А ръководството се бори за вкарване на още една паралелка в основния курс. Броя на учителите от 11 се увеличава до 62, а учениците са над 850.

През 1976 година завършва и първия випуск на училището. Знамето е предадено с голяма гордост. А първият знаменосец, Антон Миленков, се сбогува с гимназията с думите: „Завинаги в сърцата си ще съхраним гордост и вяра, обич и признателност, сила и дързък устрем към светлината и бъдещето на нашата родина...“. Другата седмица ще се изберат и следващите знаменосци. Ученици отличили се не само с добър успех, но и с извънкласни дейности. Ученици, които ще приемат чисто и неопетнено знамето на училището и ще трябва да го предадат другата година същото, чисто и неопетнено.

През всичките тези години, 27 випуска са завършили математическата гимназия. Средният успех на гимназията винаги е бил над отличен 5.70, а над 95% учениците продължават обучението си във висши учебни заведения. Младежите се насовочват към различни специалности като 75% от тях продължават образуванието си в сферата на математиката (табл. 1). На 24 май училището ще изпрати поредните си абитуренти, които ще поемат своя път в люлката на живота. Но ще имат едни здрави основи, които ще им помогнат в изпитанията.

В Природо-математическата гимназия възниква и един от първите ученически парламенти в страната, който функционира и до днес. Също така в училището редовно се провежда Денят на ученическото самоуправление. За ден един ученик сяда на директоския стол, в класните стаи учениците заемат мястото на своите преподаватели и също така дежурят по коридорите и установяват реда в училище.

През всички тези години математическата гимназия се е утвърдила като едно добро училище с традиции и бъдеще. Редовно ученици от гимназията стигат на национални кръгове на олимпиадите (табл. 2). Редовно гиманзията е на челно място в спортните игри в града. Отборите по баскетбол, хандбал, тенис на маса и други стигат до областни и зонални първенства. През учебната 2016/2017 баскетболният отбор за момичета 11-12 клас се класират за първи път на финали, а година по-рано футболният отбор на момчета 11-12 клас стават републикански шампиони. Първи в науката и спорта.

За 46 години училището сменя петима директори. Четирима от тях вече оставили своя завет, а един го кове в момента. Заветите не се осатвят чрез думи и послания, а чрез действия и постъпки, чрез даването на добър пример.

Ето го и завета на Природо-математическата гимназия: „Ще отминават с вски листопад годините на училището, ще литват ято след ято ученическите випуски, ще сребреят косите на учителите, но ще остане жив огънят и устремът към висини на учителският колектив и възпитаниците на Природо-математическата гимназия.“.

Материалът е изготвен от Цветелина Чучукова, ученичка в ПМГ „Ак. Сергей Корольов“ гр. Благоевград, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC ОСКАР-ЕЛ

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца