Парламентът ратифицира протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО

1334 преглеждания

Това стана в присъствието наТалат Джафери - председател на Събранието на Република Северна Македония

Народното събрание единодушно със 140 гласа „за“ ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония, подписан на 6 февруари 2019 г. в Брюксел. Това информират от пресцентъра на Парламента. Председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери беше приветстван от народните представители в пленарната зала на парламента и проследи обсъждането и гласуването на ратификацията.

В наш национален интерес е югозападната ни съседка да бъде част от зоната на споделени демократични ценности, да поеме своя дял от отговорностите и задълженията, произтичащи от членството в НАТО, както и да допринася за евроатлантическата сигурност, заяви вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, която представи мотивите на вносителя - Министерски съвет.

Водена от убеждението, че европейската и евроатлантическата перспектива е най-стабилната гаранция за установяване на трайна сигурност и просперитет в региона на Западните Балкани, страната ни активно работи за евроатлантическата интеграция на страните от региона както в рамките на НАТО, така и в двустранен план, се отбелязва в мотивите. В тях се посочва, че Република България е последователен поддръжник на политиката на НАТО на отворени врати.

Към нашата съседна страна, с която имаме обща история и близки връзки между гражданите на двете държави, следваме последователна политика на развитие на добросъседски и приятелски отношения и всестранно сътрудничество в полза на нашите общества, се посочва още в мотивите. В тях се припомня, че на 15 януари 1992 г. Република България първа призна официално независимостта на страната. В мотивите се отбелязва още, че България е последователен поддръжник на европейска и евроатлантическа интеграция на Република Северна Македония, като отчита значението на тези процеси за провеждането на вътрешни реформи, укрепването на сигурността и стабилността и изграждането на добросъседски отношения.  В подписания на 1 август 2017 г. в Скопие Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония бе поет политически ангажимент за подкрепа на получаването на покана за членство на страната в НАТО съгласно съответните решения на организацията, пише още в мотивите.
Депутатите в пленарна зала приветстваха присъединяването на Северна Македония към НАТО.

В изявление за медиите след ратификацията на Протокола председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави от името на българския парламент и на българския народ председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери за подписването на Протокола за присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. С днешната ратификация Народното събрание  показа решимостта на българската държава да продължи решаването на проблемите в региона и да се грижи за колективната сигурност не само в нашия регион, но и в Европа, допълни тя.

Председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери благодари на България за безрезервната подкрепа за евроатлантическото бъдеще на страната. По думите му подписаният договор между двете страни за приятелство и добросъседство вече дава резултат.

Уверен съм, че съседството ни с България е силна гаранция, че и ние като страна, и целият Балкански регион, ще се развиваме във вярната посока, което ще донесе мир, стабилност и благосъстояние на всички граждани, заяви още Талат Джафери.

EspressoNews