По-високи пенсии и повече удръжки за работещите през 2019 г. прие Надзорният съвет на НОИ

1550 преглеждания

Рабтодатели и синдикати отново противопоставиха мнения

Надзорния съвет на Националния осигурителен институт одобри проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) на заседанието си в понеделник. В документа са заложени по-високи пенсии, но и повече удръжки за работещите, информира Nova.  

Плановете са от 1 юли 2019 г. да бъдат увеличени с 5.7% всички пенсии. За тази мярка ще бъдат отделени 10 млрд. лв. от държавния бюджет. Припомняме, че според сегашната система, възрастта и стажът за пенсиониране се повишават ежегодно. Така от 1 януари 2019 г. на пенсия ще имат право мъжете трета категория труд, навършили 64 г. и 2 мес. и осигурявани 38 г. и 8 мес. Жените ще се пенсионират на 61 г. и 4 месеца, ако имат стаж 35 г. и 8 месеца.

Пенсиите и вноските на работещите бяха първите разчети за 2019-а, които синдикатите, работодателите и властта обсъждаха. Именно планираните нива на осигуровките станаха причина и за първите мнения в различни полюси.

От 1 януари максималният осигурителен доход става 3000 лева, вместо сегашните 2600. Според работодателите, това ще ограби тези, които внасят най-много в хазната. Синдикатите контрират с тезата, че те няма да загубят пари, а ще спечелят права.

С обичайния си аргумент се включи и бизнесът – че промените се бавели, и че липсва желание за напредък и при инвалидните пенсии, и при болничните. Там, според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, има много злоупотреби. Затова индустриалците предлагат първите три дни неработоспособност поради болест да не се плащат от никого.  

Такова предложение държавата не обсъжда и не предвижда засега. Предвижда обаче "Бюджет на напредъка", според синдикатите, които се зарадваха, че хората с доходи до 3000 лв. ще плащат повече с надежда за по-голяма пенсия.

Работодателите пък очакват разочарование - за между 130 000 и 150 000 работещи ще има по-високи удръжки.

Променят се и максималните доходи на пенсионерите - от 1 юли таванът на пенсиите става 1200 лева. Горната граница остава, защото системата не била узряла за тотално отпадане на тавана.

Без промяна остават минималните обезщетения за безработица. 380 лв. ще продължат да получават майките, които изберат да ползват и втората година от полагаемото им се майчинство.

Догодина в хазната се очакват над 7 млрд. лева от осигуровки. Според социалния министър Бисер Петков това също е напредък срещу дефицита в НОИ.

И за земеделците ще има повече плащания. Те ще могат да се самоосигуряват най-малко върху 560 лв. Според бизнеса това ги ощетява, а синдикатите смятат, че помага.

Предстои бюджетът на общественото осигуряване да бъде разгледан от Министерския съвет и Народното събрание.

Източник: NOVA