Поглед към живота на българските малцинства в град Своге

1833 преглеждания

На 21 март в сградата на НЧ "Градище 1907"- гр. Своге беше открита изложбата "Един поглед върху живота на българските малцинства" на фотографа Огнян Панов и куратора проф. Лойд Ник*- Атланта, САЩ в чест на Абрахам Фоксман - председател на "Лигата против поругаване".  Първоначално изложбата беше открита в Народното събрание от г-жа Цецка Цачева като част от годишната церемония под мотото "Спасяване на българските евреи от депортиране в лагерите на смъртта през Втората Световна война".
Официални гости на събитието бяха Лойд Ник, който дойде от Атланта със съпругата си, специално за откриването на изложбата, фотографът на творбите г-н Панов, Ана Тодорчева - представител на Посолството на Съединените американски щати в Република България, Културен отдел, Емил Атанасов - заместник областен управител на Софийска област. Изложбата е базирана на идеята на кмета на Община Своге -  Емил Иванов и Яков Джераси. Избрани творби от нея ще бъдат изложени в Брюксел. Изложбата беше открита от  Радослав Радоев - ученик от 11 а клас от СОУ "Иван Вазов" с невероятно изпълнение на китара. Гости на изложбата бяха и 13-те ученици от град Петах Тиква, Израел, които ще прекарат една седмица в Община Своге по програма за побратимяване между ПГ "Велизар Пеев", община Своге и община Петах Тиква. Специално за тях, както и за техните ръководители, кметът  на община  Своге – Емил Иванов подари специално изработени тениски с герба на Община Своге и герба на Община Петах Тиква. Свогенци ще имат възможност да разгледат творбите до края на тази седмица. След края на официалната част гостите се насладиха на кулинарните изкушения, подготвени от учениците на ПГ "Велизар Пеев".
 

Проф. Лойд Ник притежава бакалавърска степен по изящни изкуства от Университета в Ню Йорк и магистърска степен от Университета в Пенсилвания, САЩ. Бил е и музеен директор в продължение на 28 години. Университетски преподавател в продължение на 30 години. Редактор, издател и съавтор на редица изложбени каталози на Огълтропския университетски музей на изкуствата. Носител е на редица награди и отличия.

Източник: Община Своге