Полагат първа копка на параклис на Св. апостоли Петър и Павел на Петровски кръст

2161 преглеждания

На светлия християнски празник Петровден ръководството на община Драгоман ще положи първа копка на нов храм. Параклисът ще бъде наречен на Светите апостоли Петър и Павел и ще бъде разположен на връх Петровски кръст в Чепън планина.

От общинската администрация и църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Стефан“ канят всички желаещи на тържествен водосвет на 29 юни - четвъртък, който ще се състои на Петровски кръст и е с начален час 12.30 часа.

Параклисът „Св. Св. Ап. Петър и Павел“ ще бъде построен с дарителски средства, а мястото не е случайно избрано. В късната античност там е имало храм, посветен на Сабазий и Хера. Върху неговите руини е издигната църква – „Св. Петър“, а през средновековието - манастир, кръстен на Свети Константин и Елена.

Оброчният кръст на Св. Петър, на който е кръстен и върхът, се намира на северното било, а на северния склон има затрупано аязмо.

Новооткритата дарителска сметка за изграждането на храма можете да намерите на официалния интернет сайт на община Драгоман.

EspressoNews

снимка: Wikipedia