Поликарп Белоградчишки: Има монаси, желаещи да възкресят Разбоишкия манастир

1783 преглеждания

Негово преосвещенство гостува в Годеч

„Има подадени писма от монаси, желаещи да преминат в служение в Софийска епархия от други места и конкретно такива, които искат да са в Разбоишкия манаситир”, обяви в специално интервю за „Актуален глас“ Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. На 13 ноември, той гостува в Годеч по повод предстоящия празник Въведение Богородично, по-известен като Деня на християнското семейство, който ще отбележим на 21 ноември. В рамките на своята визита, Белоградчиският епископ посети църквата „Св. Димитър Солунски Чудотворец” в Годеч и бе специален гост на концерт посветен на наближаващия празник.

„Всичко зависи от нашата монашеска комисия как ще разгледа кандидатурите, разбира се, с благословението на Негово светейшество, но имаме грижа тези свети места и особено тази скална света обител да бъде наистина възкресена за нов живот така, както нашите предци са я издигнали, построили и са живели в нея“, заяви още владиката.

На въпроса на как ще се реши проблемът с липсата на свещеници Негово преосвещенство заяви:

„Софийската света митрополия е запозната с всички казуси. Първо, че ни трябват свещеници, въпреки че Софийска епархия е сред най-богато утвърдените със свещенство епархии. Имаме около 500 свещеници, но пак не са достатъчни. Имаме и най-много монаси от цяла България. 

„Имаме грижа както за всички манастири, така и в частност за Разбоишкия манастир”, увери той.

Цялото интервю с белоградчишкия епископ Поликарп може да гледате на 19 ноември в предаването „Седмицата” с водещи Ирена Евстатиева и Любомир Григоров.

Източник: Актуален глас

Снимка: Актуален глас