Последната лента от София Филм Фест зарадва зрителите в Костинброд

927 преглеждания

Зрители от различни възрасти се любуваха на качествено световно кино

Зрители от различни възрасти се любуваха на качествено световно кино в Костинброд. Прожекцията на филма „Квадратът“ бе последната лента от София Филм Фест, който тази година гостува в община Костинброд.

Началото на фестивала в града бе дадено на 18 май, а първите ленти представени пред костинбродската публика бяха „Белгийският крал” и „Потапяне”. На 22 юни бе излъчен филмът „Проектът „Флорида“, а на 14 септември зрителите се насладиха на шведската продукция „Квадратът“.

Филмът „Квадратът” е сатирична драма от 2017 г. на режисьора Рубен Йостлунд. На фестивала в Кан през 2017 г. лентата печели „Златна палма” и е сред номинираните за Оскар за най-добър чуждоезичен филм. Филмът е копородукция между Швеция, Германия, Дания и Франция, и е сниман в Гьотеборг, Стокхолм и Берлин. В България филмът е показван на София Филм Фест през 2018 г. В главните роли са: Клаес Банг-Кристиан, Елизабет Мос-Ан, Доминик Уест-Джулиан, Тери Нотари-Олег Рогозин и Кристофер Лаесьо-Михаел.

Филмът разказва за куратор в музей за съвременно изкуство( Клаес Бенг), на чието шоу „Квадратът”, той иска да провокира минувачите да бъдат алтруисти, напомняйки им, че трябва да са отговорни човешки същества. Но понякога е трудно да се живее според собствените идеали и един откраднат телефон, последван от глупава реакция - запраща Кристиан в екзистенциална криза.

На прожекцията присъстваха Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, Александър Ненов -зам.-кмет на община Костинброд и почитатели на филмовото изкуство.

EspressoNews